Rekommendationer

Vad letar forlagen efter?

Vad letar förlagen efter?

Det ska vara en bra historia som berättas med en egen röst, ett språk som känns originellt och okonstlat. Det ska vara trovärdiga karaktärer och en levande miljöbeskrivning.

Vad gör man på ett bokförlag?

Det kan nog se olika ut på olika förlag, men i huvudsak planerar förläggaren utgivningen, det vi kallar för ”utgivningslistan”. I det arbetet ingår att läsa och bedöma text, utveckla manus, hitta nya författare, hitta utländska manus, göra kalkyler, budget, arbeta med marknadsföring, skriva säljtexter med mera.

Vilket förlag ska jag välja?

Det finns förläggare som brukar säga ”skicka till så många som du orkar få nej ifrån samtidigt”. Det finns förläggare som också brukar tillägga att det idag är helt rimligt att författare skickar till flera förlag eftersom väntetiden är så pass lång. De flesta förlag brukar ange att de ger svar inom tre månader.

Hur får man jobb på ett bokförlag?

För den som är intresserad av att jobba på bokförlag finns högskoleutbildningar i förlagskunskap i Lund och Stockholm. I Göteborg finns utbildningen Redaktionell praktik, som ger en bred bas för en karriär inom redaktionellt arbete och litteratur på flera vis.

Hur läser förlagen manus?

– Redaktionsgruppen går igenom manus och läser så mycket som krävs för att avgöra vem som ska läsa manuset. Hur mycket vi läser beror på hur snabbt vi kan avgöra vad det är för slags manus och om författaren behärskar sin berättelse, form, språk och genre.

Kan man skicka sitt manus till flera förlag samtidigt?

Kan man skicka till flera förlag samtidigt? Absolut. Eftersom det ofta tar lång tid att få svar (3-4 månader är inte ovanligt!), så är det bättre att ta flera på en gång. Skriv dock gärna i så fall i följebrevet att du även har skickat till andra, så att förlagen vet vad som gäller.

Vad krävs för att bli publicerad?

Bli utgiven på förlag – 10 tips som ökar dina chanser

  1. Välj ett förlag som passar dig.
  2. Formge ditt manus korrekt.
  3. Skicka ditt manus i rätt format.
  4. Gör en marknadsanalys för att bli utgiven.
  5. Bli tjenis med förläggarna.
  6. Tänk annorlunda om det gäller en fackbok när du vill bli utgiven.
  7. Skaffa en litterär agent.

Share this post