Rekommendationer

Vad ar inhalationsspray?

Vad är inhalationsspray?

Inhalationsspray. Flödet i en inhalationsspray åstadkommes av en gasbehållare som sprutar ut läkemedlet när man trycker på den. Det är viktigt att koordinera avtryckandet med inandning om inhalationssprayen används fristående från en spacer. Inhalationssprayer kan användas tillsammans med spacer (se exempel nedan).

Hur fungerar en inhalator?

En inhalator innehåller läkemedel i spray- eller pulverform och kan användas både i förebyggande syfte och för att avvärja ett astmaanfall. Astmamedicin kan även tas i tablettform och intravenöst, men med inhalatorn levereras medicinen direkt där den behövs – i lungorna – vilket gör att symtomen lindras snabbare.

Vad stämmer angående användning av Inhalationsläkemedel?

När du ska ta läkemedlet andas du först ut, sedan sätter du inhalatorn i munnen och tar ett djupt andetag. Eftersom pulver är känsligt för fukt ska du aldrig andas ut genom inhalatorn. Skölj munnen efter att du har andats in kortisonläkemedel. På så sätt kan du minska risken för svampinfektioner i munnen.

Vad är en läkemedelslista?

Medicinlista eller läkemedelslista är den lista över läkemedel som du alltid ska be att få i samband med ditt besök hos läkare eller sjuksköterska. På denna lista kan du se vilka läkemedel som är aktuella för dig, i vilka doser de ska tas, vid vilka klockslag de ska tas och varför du ska ta medicinen. Apotekets lista – Mina sparade recept.

Vad ska en läkemedelsordination göra?

En läkemedelsordination ska vara entydig och görs med angivande av läkemedlets namn eller aktiv substans, läkemedelsform (beredningsform), styrka, dosering i antal/volym per/administreringstillfällen, läkemedelsbehandlingens längd, ordinationsorsak samt när behandlingen ska följas upp eller avslutas.

När tar du läkemedel genom munnen?

När du tar läkemedel genom munnen tas det verksamma ämnet ofta upp i blodet via slemhinnorna i magen och tunntarmen eller munhålan. Sedan sprids det i kroppen via blodet och når det ställe där det ska verka.

Share this post