Blogga

Hur vet jag om det ar undertryck i huset?

Hur vet jag om det är undertryck i huset?

Med övertryck finns risk att man får varm fuktig luft ut i husets stomme. Vid kall väderlek kan då luften fälla ut kondens på kalla byggnadsdelar längre ut i vägg- och takkonstruktion. Vid ett system med enbart styrd frånluft får man automatiskt ett undertryck i huset.

Varför bör man helst ha undertryck i fastigheten?

Undertryck nås bäst genom styrd mekanisk ventilation där mer luft ventileras ut än vad som genom tilluftsventiler eller kanaler etc. tillförs. Undertryck är bra för huset men kan vara mindre bra för hälsan då emissioner från byggnadsmaterial och mögel, samt bakterier i t.

Varför känns kroppen tung?

Ofta märks det genom att kroppen på olika sätt försöker signalera att stressnivån är för hög. Du kan till exempel känna dig väldigt trött, få svårt att sova, hjärtklappning eller besvär från magen och tarmarna. Med tiden blir du allt tröttare och till slut kan du bli kroppsligt och psykiskt utmattad.

Var kan jag hitta bestämmelser om lägsta Ventilationsflöde?

I Boverkets byggregler är kravet att luftflödet ska vara minst 0,1 l/s kvadratmeter för bostäder med reducerad ventilation. Enligt Boverkets byggregler bör det efter en period med reducerat luftflöde anordnas normalt luftflöde under så lång tid som krävs för att åstadkomma en luftomsättning innan rummet används igen.

Hur mäter man undertryck?

Manometrar mäter antingen övertryck eller undertryck. Instrument som används för att mäta undertryck kallas generellt för vakuummätare och manometrar för övertryck för just manometer eller tryckmätare. Mäter vi en vätskas tryck, kan vi ange trycket i absoluttryck eller just manometertryck.

Varför blir det undertryck?

En förhöjning av det undre så kallade diastoliska trycket kan vara skadlig framför allt för yngre personer. Ohälsosam livsstil med till exempel mycket alkohol kan vara en orsak till högt undertryck. Enbart ett högt övertryck innebär en större risk än när båda trycken är höga.

Share this post