Blogga

Vem far beslagta alkohol?

Vem får beslagta alkohol?

Där står det att bland annat att offentlig plats är allmänna vägar, gator, torg och parker. Polisen har även rätt att förverka din alkohol om du bär med dig den vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning i strid med de föreskrifter gällande alkoholförtäring som gäller enligt 2 kap.

Får polisen hälla ut oöppnad alkohol?

För att få reda på vad som gäller behöver du kontakta din kommun. Vid en offentlig tillställning på offentlig plats får alkohol bara förtäras om det sker vid en servering med tillstånd. Det står i ordningslagen (2 kap 18 §). Polisen kan ge dig böter och hälla ut alkoholen om du inte följer reglerna.

Vad innebär alkohollagen?

Alkohollagens syfte är att begränsa alkoholens skadeverkningar. Människors hälsa går före ekonomiska intressen och alkoholdrycker ska serveras återhållsamt. Alkohollagen (SFS 2010:1622) finns på Riksdagens webbplats.

Vad säger alkohollagen om langning?

Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år. På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Får en 16 åring dricka alkohol?

Av 3 kap. 9 § alkohollagen (2010:1622) framgår att det är olagligt att köpa ut eller sälja sprit, vin eller starköl till en person som är under 20 år. När det gäller folköl eller annan alkoholdryck med en alkoholhalt upp till 3,5 % är åldersgränsen istället 18 år.

Får minderårig bära alkohol?

Att bära alkohol när man är under 18 år är inte olagligt i sig. Det är däremot olagligt att sälja, framskaffa eller ge bort alkohol till någon som är under 20 år enligt 3 kap. 7 & 9 § alkohollagen (2010:1622).

När får polisen förverka alkohol?

Hej och tack för din fråga! Den som påträffas så berusad att han bedöms utgöra en fara för sig själv eller för annan får omhändertagas av polisman. Alkohol som den omhändertagne har med sig får förverkas om inte särskilda skäl talar emot detta (se här).

Vad handlar alkohollagen och tobakslagen om?

Lag (2019:345). I 8 kap. 13 § alkohollagen står att den som har tillstånd för servering till allmänheten eller stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, får köpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlare eller av detaljhandelsbolaget.

I vilken ålder får man dricka?

Lägsta ålder för att handla på Systembolaget är 20 år. Och lägsta ålder för att bli serverad alkohol på restaurang och barer är 18 år.

Får man bjuda en 18 åring på alkohol hemma?

– Det är tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden.

Share this post