Rekommendationer

Vem har gjort Sorummet?

Vem har gjort Sorummet?

Vilka ligger bakom sajten? Webbplatsen drivs av Robert de Vries som är utbildad gymnasielärare inom historia, religionskunskap och samhällskunskap med många års erfarenhet som SO-lärare i Göteborg. Den tekniska utvecklingen av SO-rummet sköts av Andreas Karlsson som är verksam som webbutvecklare i Lund.

Hur trovärdigt är so-rummet?

Till sin hjälp har han många andra skribenter som hjälper honom att skriva de olika texterna. Dessa skribenter jobbar själva som författare eller lärare, och ses i övrigt som ämnesexperter. Han och många andra som jobbar med SO-rummet ses därför som auktoriteter inom ämnena.

Hur styr media samhället?

Medias viktigaste roll är att granska och kontrollera makthavare och makthavares beslut. Det är därför viktigt att det finns ett avstånd mellan medierna och politikerna. Om politiker börjar ha synpunkter på eller kontrollera medias innehåll begränsas demokratin i samhället.

Hur skriver man källkritik historia?

För att avgöra det behöver man först veta om källan är en kvarleva eller berättande källa. En kvarleva (en rest, lämning) är en källa som genom att finnas till berättar något. Det kan till exempel vara en byggnad, ett protokoll eller ett fotografi. Ett slags direkt bevis på att något hänt.

Hur är det i en diktatur?

I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda. Demokratier uppmuntrar folket att ta aktiv del i det politiska livet, medan renodlade diktaturer förnekar medborgarna den rättigheten. Folket kan inte välja vem eller vilka som ska styra.

Vilka tjänade på att Sverige var i krig stora delar av 1600 talet?

Svensk export och statslån finansierade krigen Sverige blev under stormaktstiden en militärstat där nästan alla resurser gick till armén och flottan. Svenskarnas framgångar på slagfälten bekostades till stor del av tillgångar i länder som härjades av de svenska trupperna.

Hur Källhänvisar man till SO rummet?

Du kan ange Liberalerna respektive SO-rummet som författare. Så anger du titeln på artikeln eller rubriken på sidan. Årtal borde finnas på när sidan är skriven eller uppdaterad. Lägg i referenslistan också en länk till sidan så är det enkelt att hitta om man vill kolla upp dina källor.

Vem styr medierna?

Vad gäller samhällets förhållande till medierna har Sverige en ”blandmodell” mellan ren marknadsekonomi och självreglering å ena sidan, och vissa normer och regler om mediers samhällsansvar, genom till exempel sändningstillstånden som styr public servicebolagen, å andra sidan.

Hur arbetar en historiker med källkritik?

Ett viktigt steg i granskningen av en historisk källa är som bekant att avgöra dess grad av trovärdighet med hjälp av de källkritiska begreppen äkthet, närhet, beroende och tendens. Genom historien har artefakter förfalskats, imitationer tillverkats och berättelser fabricerats.

Share this post