Allmänning

Vad menas med Backshift?

Vad menas med Backshift?

Backshift är variatorsystemets förmåga att växla ned när du t. ex kommer in i en kurva. Du släpper gasen, bromsar in och går på gasen igen och accelererar ut från kurvan. Har din skoter bra backshift svarar den bra och går upp till MAX EFFEKT RPM så fort du trycker på gasen.

Vad är primär och sekundär variator?

Vill du öka eller minska shiftvarvtalet eller inslagsvarv, jobba med primärvariatorn. Vill du förbättra backshift eller effektivitet, jobba med sekundärvariatorn.

Var sitter Primärvariator?

Primärvariatorn som sitter på motorn kontrollerar inslag och växlingsvarvtalet. Justeringskomponenter är variatorvikter (vikt & profil), fjäder och rullarna som vikterna går emot.

Hur fungerar en skoter?

De flesta skotrar har även en backfunktion som är inbyggd i kedjehuset eller i själva motorn (tvåtakt). I det sistnämnda fallet kan man genom ett knappreglage på styret aktivera backfunktionen som via motorns styrdator styr så att motorn (tvåtakt) byter rotationsriktning när man ska backa.

Hur fungerar en primär variator?

Högre värde = högre inslagsvarvtal. Totaltryck – Kontrollerar hur mycket kraft som krävs för att trycka ihop variatorskivorna helt till högsta växel. Ett lägre tryck ger en aggressivare uppväxling och ett lägre växlingsvarvtal. Ett högre tryck har motsatt effekt, dvs högre varvtal och mindre aggressiv uppväxling.

Hur spänd ska Variatorremmen vara?

När variatorremmen är helt ny och remavståndet är injusterat är allt (oftast) OK. Eftersom remmen slits och blir smalare, ökar spelet och variatorn får trycka ihop mer för att greppa remmen. När de händer startar systemet i en högre växel än vad den borde.

Vad är Primärvariator?

Primärvariatorn som sitter på motorn är varvtalsstyrd och kontrollerar inslag samt växlingsvarvtalet. Justeringskomponenter på dom flesta fabrikat är följande; Primärfjädern. Shims till Primärfjäder.

Hur ofta ska man byta Variatorrem?

att det bildats massa remsor över hela kanten på remmen, då är det hög tid att byta remmen. Om man byter rem och sen börjar den karva sig nästan direkt igen har man antingen en för dålig rem eller så är det något fel i drivningen som gör att remmen slits ut ovanligt fort.

Hur många skotrar säljs per år?

Motivering. Det finns ca 275 000 snöskotrar i Sverige och det säljs ungefär 11 000 nya skotrar varje år. 1975 fanns det 11 000 skotrar i Sverige, nu säljs det nästan lika många varje år vilket visar på snöskoterns stora popularitet.

Hur mycket bränsle drar en snöskoter?

Skotern har kommit ned till en bränsleförbrukning på som bäst 0,44 liter per mil. I snitt drar den 0,8 liter milen med blandad körning och det är enorm besparing i skotervärlden där en motsvarande fyrtaktare drar i snitt 1,4 liter och en tvåtaktare 1,9 liter milen i snitt.

Hur fungerar en variator på en moped?

I din scooter är det variatorn och kopplingens sammantagna funktion. CVT´n är gjord så att den kontinuerligt varierar utväxlingen för endast ett syfte att hålla motorvarvtalet konstant (vid det gaspådrag du valt). Medan en manuell låda kräver att du väljer rätt utväxling sköter din CVT det automatiskt åt dig.

Hur spänner man en Variatorrem?

Share this post