Frågor

Hur kan vi veta vad som har hant i det forflutna?

Hur kan vi veta vad som har hänt i det förflutna?

Eftersom vi inte automatiskt minns vad som hänt, måste historikerna leta efter spår som det förflutna lämnat kvar. Dessa spår brukar kallas för källor. Vår kunskap om det förflutna bygger alltså på att vi har hittat källor som visar att saker och ting har hänt i det förflutna.

Vad skiljer källkritik från historisk källkritik?

Historiskt källarbete i högstadiet Skillnaden mot mellanstadiet är att eleverna ska få erfarenhet av historievetenskapligt arbete och källkritik där källors användbarhet och trovärdighet bedöms i relation till historiska frågor.

Vad gör en person som tolkar en historisk källa?

Källtolkning och källkritik – historikerns verktyg Källtolkning, processen att förstå en källas innebörd, sker med hjälp av historiska referenskunskaper. Relationen mellan förmågan att tolka historiska källor och kontextkunskaper är dock dubbelsidig.

Hur bedömer man tendentiösa källor?

Det finns vissa regler när man ska bedöma tendentiösa källor. – Det finns inga pålitliga källor, varje fråga måste behandlas för sig själv. Man måste alltid tänka på att alla kan ljuga oavsett hur pålitliga dem verkar. Källan kan också omedvetet vara tendentiös på grund av egna förutfattade meningar och åsikter.

Vad menas med en historisk källa?

Vad är en historisk källa? Den historia som vi läser i böcker har skrivits utifrån fragment, en liten del, av en tidigare verklighet, som överlevt till våra dagar. Dessa fragment kallas källor och kan vara allt från bilder, film, ljudband, brev (både privata och offentliga), möteshandlingar, tidningar och affischer.

Vad är en historisk tolkning?

Med hjälp av flera olika källor kan historiker eller andra personer göra tolkningar av vad som hände förr. Tolkningarna kan vara gjorda för att sprida fakta men de kan också vara gjorda för att du ska tro att det var på ett visst sätt, eller kanske bara för att du ska bli road.

Vad är relevans inom källkritik?

Relevans: i vilken mån källan är användbar för uppgiftens syfte. Trovärdighet: hur pass pålitlig och sann källan är.

Vad är det förflutna?

Det Förflutna betyder ungefär detsamma som gamla vanor.

Hur kan vi veta det vi vet om historien?

Historia är vår tids berättelse om dåtiden. Men hur vet vi det vi vet om saker som hände innan vi föddes? Då måste vi använda historiska kvarlevor – källmaterial som har sparats i arkiv och på museer. I den här uppgiften ska du ta reda på vad ett källmaterial kan berätta för oss om historien.

Share this post