Rekommendationer

Vad ar en spegelbild?

Vad är en spegelbild?

Spegelglas består av vanligt floatglas som har en flerskiktsbeläggning på baksidan med silver i botten för att skapa ett högreflekterande skikt, och däröver ett eller flera täckskikt för att skydda den fuktkänsliga silverbeläggningen. Tillverkningen sker i en ny miljövänlig process utan koppar och bly.

Vad menas med spegelvänt?

Spegelvänt betyder ungefär detsamma som fram och bak.

Hur uppfanns spegeln?

De första människoskapade speglarna härstammar från forntidens Egypten, där de rika egypterna speglade sig i polerat silver och andra metaller. Tidigare speglade man sig i en bit svart vulkaniskt glas. De första speglarna var små och det var först runt år 100 e.Kr.

Vad innehåller en spegel?

I dag tillverkas de flesta speglar genom att man lägger ett väldigt tunt lager av krom, nickel eller titan på en glasskiva. Ovanpå detta läggs ett lager silver eller aluminium, och alltihop skyddas av ytterligare ett lager, som kan bestå av silikon eller lack.

När uppfanns backspegeln?

Backspegeln har funnits nästan lika länge som de funnits biltrafik – inom motorsporten gjorde den premiär på Indy 500 år 1911. Fast den ojämna tegelstensbeläggningen på banan gjorde spegeln ”i princip värdelös”. Men backspegeln har utvecklats sedan dess.

När uppfann spegeln?

De äldsta speglar vi känner till var gjorda av polerad sten, i synnerhet av obsidian, som påträffas naturligt och inte kräver mycket bearbetning för att framkalla en spegeleffekt. De dateringar som gjorts av obsidianspeglar som hittats i Turkiet tyder på att de var i bruk senast omkring 6000 f.Kr.

Hur fungerar konkava och konvexa speglar?

En konvex spegel samlar ihop ljusstrålar från ett större område, än en vanlig plan spegel. Då får du en vidvinkel-bild. En konkav spegel samlar ihop ljusstrålana som träffar den. Då får du en förstoring en om du befinner dig nära den.

Hur ser man ut om man speglar sig i en konvex spegel?

Om spegeln buktar utåt kallas den konvex. Bilden som syns i spegeln ser förminskad ut. Sådana speglar finns i affärer som har övervakning eller som trafikspeglar.

Share this post