Allmänning

Vad betyder patientens sjalvbestammanderatt inom lakemedelsbehandling?

Vad betyder patientens självbestämmanderätt inom läkemedelsbehandling?

När det gäller vårdbeslut har du som patient självbestämmanderätt. Det betyder att du har rätt att vägra ta emot en viss vård eller en del av vården och behandlingen. Vården och behandlingen skall ges i samförstånd med dig.

Vad betyder det att patienten har självbestämmande?

Patientens självbestämmanderätt är en ledande princip inom social- och hälsovården. Enligt patientlagen ska vården och behandlingen ges i samförstånd med patienten. Principen framhåller frivilligheten i att söka vård eller klientskap samt i att samtycka till olika vård- och andra åtgärder.

Vad innebar god vård enligt HSL?

Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården (3 kap 1 §, HSL).

Enligt patientlagen ska vården och behandlingen ges i samförstånd med patienten. Principen framhåller frivilligheten i att söka vård eller klientskap samt i att samtycka till olika vård- och andra åtgärder. Självbestämmanderätten innebär att patienten har rätt att delta i beslutsfattandet som gäller honom själv.

Vilka är patientens rättigheter enligt lagen?

En patient har rätt att få upplysningar om sitt hälsotillstånd, vårdens och behandlingens betydelse, olika vård- och behandlingsalternativ och deras verkningar samt om andra omständigheter som hänför sig till vården och behandlingen och som har betydelse då beslut fattas om hur patienten skall vårdas.

Hur självbestämmande och integritet hör samman med hälso och sjukvårdslagen samt socialtjänstlagen?

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) innebär kraven på god vård att sjukvården ska respektera patientens självbestämmande. Även i Socialtjänstlagen (2001:453) kap 1, 1 § berörs självbestämmande för vårdtagare. Frågan är hur tillämpningen av dessa paragrafer egentligen upplevs av vårdtagarna.

Hur självbestämmande och integritet hör samman med hälso och sjukvårdslagen?

Lagen bygger bland annat på att vårdpersonal skall ha respekt för patientens självbestämmande och integritet (1). ”Hälso- och sjukvården skall bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Detta innebär att den skall särskilt bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet”(3, 2 a §).

Share this post