Populära

Hur oversatts hen till engelska?

Hur översätts hen till engelska?

Det amerikanska ordboksförlaget Merriam-Webster har utsett pronomenet ”they” till årets ord i dess framväxande betydelse som ett könsneutralt pronomen motsvarande det svenska ”hen”.

Vad kommer hen ifrån?

Ordet föreslogs år 1966 av Rolf Dunås i Upsala Nya Tidning med hänvisning bland annat till finskans könsneutrala pronomen hän och har under 2000-talet – särskilt sedan 2013 – fått större spridning. Ordet hen togs med i den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista, vilken utgavs i april 2015.

Vem använder ordet hen?

Hen används som ett könsneutralt pronomen istället för han eller hon. En anledning att använda hen kan vara att personen som beskrivs inte vill identitfiera sig som vare sig man eller kvinna och alltså identifierar sig som ickebinär.

När uppstod hen?

Redan år 1966 föreslog Rolf Dunås i en språkspalt i Upsala Nya Tidning att svenskan skulle införa ett könsneutralt tredje personligt pronomen – hen – inspirerat av finskans redan existerande könsneutrala pronomen – hän.

Finns ordet hen i andra språk?

För språkforskaren är svenskan faktiskt ganska speciell med sitt hen. Det är nämligen ovanligt att ett språk har både könsspecifika pronomen, i svenskans fall han och hon, och ett särskilt könsneutralt pronomen, det vill säga hen. I det engelska språket finns inget hen.

Hur används ordet hen och hur böjs det?

Hen böjs i svenskan hen, hen, hens. Alltså Hen (han, hon) är min vän. Jag tycker om hen (honom, henne). Jag uppskattar hens (hans, hennes) humor.

Vad betyder Henom?

Genusneutralt pronomen som används i stället för henne/honom, men ofta nedsättande av personer som vill markera att de inte riktigt vet vilket kön en person har.

Vad är ett könsneutralt omklädningsrum?

I Stockholm har flera simhallar utrustats med könsneutrala omklädningsrum där både män och kvinnor kan byta om. Det var en HBTQ-anpassning men har blivit populärt hos barnfamiljer. De nya flexomklädningsrummen, som de kallas, är enskilda rum med dusch där besökaren kan låsa om sig och byta om.

Share this post