Blogga

Har en val tander?

Har en val tänder?

Till tandvalarna räknas bland annat floddelfiner, delfiner (inklusive späckhuggare) och kaskeloter. Gruppen omfattar närmare 80 arter. Till skillnad från bardvalar har de tänder, fler än hos andra däggdjur, och inte barder. Tandvalar livnär sig av fisk och bläckfisk och de tar genomgående större byten än bardvalar.

Vilken val har inga tänder?

Siffran till höger hänvisar till nästa steg i bestämningen….Instruktion för nyckelbestämning.

1 Inga tänder i överkäken 2
Kaskelot
2 Rikligt med tänder i under käken Kaskelot
Endast en eller två utböjda tänder i underkäken 3
3 1 eller 2 nästan helt dolda tänder på var sida i spetsen av underkäken. Näbbval

Är valar köttätare?

Många bardvalar äter krill, ett litet kräftdjur som finns i stora mängder i haven runt Arktis och Antarktis. Andra arter äter mest fisk och bottenlevande smådjur. Bardvalarna fångar sin föda genom att sila vattnet genom barderna.

Har valar lungor?

Valar är varmblodiga däggdjur som andas luft med lungor. De föder levande ungar som diar mjölk som utsöndras från moderns mjölkkörtlar, precis som hos människor. Till skillnad från landlevande däggdjur har valar inte päls för att hålla värmen, utan ett tjockt späcklager.

Var finns valar?

Valar lever i världens alla stora hav och de flesta stora valar vandrar långa sträckor. Många av de stora valarna flyttar mellan tropiska hav och polarområdena. På vintern föder vandrande valar sina ungar i tropiska hav runt ekvatorn. De får normalt en ensam kalv vartannat till vart fjärde år.

Är tumlare en val?

Tumlaren är en av världens minsta valar och den enda valarten som lever permanent i svenska vatten. Den unika population som lever i egentliga Östersjön är akut hotad, med bara några hundra individer kvar.

Share this post