Ny

Vad betyder Glinder?

Vad betyder Glinder?

av glänsande metall förfärdigad agnfisk till metning (särsk. i vakar på is); äv.: drag (se d. o. I 5 slutet), svirvel. Lind (1749). Isfisket, dels med hommar, dels med glinder, har redan tagit sin början.

Vad betyder glider på svenska?

Glider kan beskrivas som ”rör sig jämnt (ofta på halt underlag); halkar, slinter”. Ordet används i uttrycket ”glider runt på en räkmacka” som betyder ”har det lätt i livet, är bortskämd”.

Är Retroplagg?

Idag används retro ordet främst som betäckning på saker från en tidigare tidsepok. Inom mode är retro främst använt som retromode, retrokläder, retroklänning mm. Men för att beskriva detta ännu mer så är retromode kläder som har varit moderna i tidigare tidsepoker och kan härledas till en typisk tidsperiod.

När är något retro?

Kläder från sent 1800-tal brukar också kallas för vintage ibland, speciellt inom modebranschen. Efter 1975 är varorna snarare retro än vintage. Skillnaden mellan retro och vintage är att retro syftar på en nyproducerad vara som är gjord i en gammal stil, den är alltså oftast inte särskilt gammal alls.

Vad menas med Såsig?

Förvirrad, kaosartad, verklighetsfrånvänd. Såsig i kolan – oförmögen att tänka klart. förvirrad yrslig.

Vilka olika typer av kriser finns det?

Traumatiska kriser

  • Hotkris (verkligt eller symboliskt hot ) Vår respons – i tanke, känsla eller handling – är ofta att kämpa eller fly.
  • Förlustkris. Förlusten kan handla om dödsfall men också andra förluster av något som är viktigt för oss; en kroppsdel, en förmåga eller en position.
  • Ansvarskris.
  • Kränkning.

Är det i kris?

De flesta hamnar i någon typ av kris en eller flera gånger i livet. Krisen kan bero på att det händer något hemskt, att något förändras eller att du har haft det svårt en lång tid. Du kan behöva hjälp att komma igenom krisen. En kris kan göra att du mår dåligt och får svårt att funka som du brukar.

Share this post