Blogga

Vad ar modal i klader?

Vad är modal i kläder?

Modal är ett cellulosabaserat material från bokträ. Det är ett är ett varumärkesnamn och ägs av ett österrikiskt företag. Tillverkningen av modal är snarlik den av viskos (se nedan), men med skillnaden att modal alltid kommer från bokträ.

Vad är Modaltyg?

Modaltyg är ett naturmaterial av typen rayon som är tillverkat av cellulosa från bokträd. Rayon är ett fiber som är tillverkat av fibrer från olika slags naturkällor, så som trä eller lantbruksprodukter som regenereras. Ett annat exempel på en tygsort som är av typen Rayon är Viskos.

Är modal miljövänligt?

Fibrer från skog: viskos, bambu, lyocell och modal Bambu är ett exempel på ett mycket bra råmaterial, eftersom det är snabbväxande, inte kräver bekämpningsmedel eller konstbevattning samt klarar sig på näringsfattig jord.

Varför blandas bomull och modal i underkläder?

Bomull, spandex, ull och andra fiber används till exempel ofta tillsammans med modal. Materialet kan absorbera upp till 50 procent mer vatten än bomull. Det har liknande egenskaper som andra cellulosafiber och är designat för att absorbera tygfärg och förbli färgfast i varmvattentvätt.

Är modal varmt?

Kläder av modal Plagg av modal är ofta väldigt sköna att ha på sig, och detta tyg fungerar mycket bra som ersättning för bomull i till exempel toppar, t-shirts och klänningar. Eftersom modal är ett naturmaterial så låter det kroppen andas, och det torkar också snabbt vilket är en stor fördel under sommaren.

Vad är lyocell gjort av?

Lyocell är en regenatfiber som tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog. Den benämns ibland Tencel, som egentligen är ett varumärke. Lyocell bearbetas med ”snällare” kemikalier i ett slutet system och med mindre energiåtgång.

Vad är bomull gjord av?

Bomull kommer från bomullsbusken som växer i varma klimat med mycket sol. Det är själva frökapseln som sitter under bomullsblomman som ger materialet som vi kallar bomull. Cirka en månad efter att blomman har fallit av har frökapseln vuxit till sig och är lika stor som ett hönsägg, ungefär.

Hur tvätta modal?

Skonsam fintvätt För artiklar av exempelvis modal, viskos, akryl, polyester och polyamid. Minska mängden tvätt (i maskinen). Välj lämpligt tvättprogram. Undvik centrifugering alternativt centrifugera endast korta perioder för att minska risken att textilierna skrynklas.

Är bambu underkläder bra?

Bambu är mjukt, absorberar fukt, är töjbart och svalt. Precis som ull är bambu naturligt antibakteriellt och reglerar temperaturen efter din hud och låter den andas. Det är också antistatiskt och skonsamt för känslig hy. – Bambuviskos har många bra egenskaper som passar just till underkläder.

https://www.youtube.com/watch?v=aX-rB3U8Q4k

Share this post