Populära

Vad ar en liknelse?

Vad är en liknelse?

Liknelse (grekiska parabole) eller analogi (grekiska analogia, likhet) inom den vidare kategorin bildspråk är en retorisk liknelse mellan två begrepp där jämförelseledet utgörs av något av orden ”som” eller ”liksom”. Liknelser kan, liksom idiom, vara språkspecifika och därför svåra att översätta.

Vad är ett Sakled?

I så fall hjälper den oss att förstå metaforen. Men det kan också röra sig om en likhet som först metaforen får oss att uppfatta. Då kan vi säga att metaforer etablerar eller konstruerar likheten. Det första ledet i metaforen (hösten) kallas bildledet och det senare (ålderdomen) sakledet.

Vad är skillnaden på liknelser och metaforer?

Metaforen skiljer sig från liknelsen på så vis att den enbart består av en bild och det som bilden betecknar, utan något jämförelseled (till exempel ordet ”som”). I liknelser finns alltså både sakledet och bildledet utsatta. ”Livet är (som) en sjöresa.”

Vad är en liknelse i en text?

En liknelse är ett bildligt uttryck. En liknelse har jämförelseord utsatta, exempelvis ”som”, ”liksom” eller ”såsom”. Exempel på liknelser är: ”Mats mår som en prins”, ”Mats var arg som ett bi”, ”Mats var hungrig som en varg” och ”Mats var snabb som en vessla”.

Vad finns det för liknelser?

Darra som ett asplöv – Darra av köld eller rädsla. Dum som en åsna – Bete sig allmänt dumt utan att tänka sig för. Dum som en gås – Bete sig allmänt dumt utan att tänka sig för. Diskret som en elefant i en porslinsbutik – Vara klumpig eller osmidig, i synnerhet beträffande beteende och sociala interaktioner.

Varför använda liknelser?

Ditt huvudbudskap bör gå som en röd tråd genom din text. Att använda liknelser är ett sätt att illustrera det man skriver med bilder. Men som med alla stilistiska figurer gäller det att läsaren förstår vad du vill säga med liknelsen.

Vad menas med Stilfigurer?

Stilfigurer, retoriska figurer eller särskilt i modern stilistik stilmedel är språkliga redskap för att skapa stilistiska effekter. Stilfigurer används såväl i dagligt tal som i snart sagt alla former av skriven text.

Share this post