Populära

Vad ar skillnad pa avstyckning och klyvning?

Vad är skillnad på avstyckning och klyvning?

Precis som vid avstyckning innebär klyvning att en fastighet delas i två eller flera delar. Skillnaden ligger i att vid klyvning krävs att flera personer gemensamt äger fastigheten med bestämda andelar, dvs. med samäganderätt.

Vad innebär avstyckning?

Avstyckning är när en bit mark avskiljs från en fastighet och bildar en ny egen fastighet. Det kan exempelvis ske i samband med att någon köpt mark för att bygga ett bostadshus. Man kan även stycka av en fastighet utan att det finns något köp som grund.

Kan Lantmäteriet neka avstyckning?

När du vill stycka av en tomt från din fastighet vänder du dig till Lantmäteriet och gör en ansökan om lantmäteriförrättning. Men innan Lantmäteriet kan fatta beslut om att stycka av en tomt behöver du visa att det är lämpligt att ge plats för den nya fastigheten just där du har tänkt.

Vad innebär klyvning?

Att klyva en fastighet innebär att mark som ägs av flera personer delas upp så att alla delägare får en egen ny fastighet, samtidigt som den ursprungliga fastigheten upphör.

Vem betalar klyvning av fastighet?

Lantmäteriets arbete med att utföra lantmäteriförrättningar är avgiftsfinansierad och betalas alltså inte med skattemedel. Det betyder att det är den eller de fastighetsägare som drar nytta av lantmäteriförrättningen som ska betala.

Hur lång tid tar det att göra en avstyckning?

En avstyckning inom detaljplanlagt område kan kosta 50 000 kr. Räkna med en viss väntetid innan ditt ärende kan behandlas. Normalt är det cirka tre till fyra månaders väntetid innan man kan börja och på vissa orter kan det vara runt sex månaders väntetid.

Kan man sälja fastighet innan avstyckning?

Köp av ”del av fastighet” Att köpa del av fastighet innan avstyckning är dock förenat med fallgropar. Köpehandlingen måste utformas på rätt sätt och ansökan om avstyckning ska göras inom sex månader. Sker inte detta är köpet inte giltigt.

Vad kostar det att avstycka en tomt?

Det är regeringen som beslutar om vilken avgift som ska gälla för Lantmäteriets tjänst. Timpriset varierar beroende på hur senior lantmätaren är och för vissa åtgärder gäller fasta belopp. Om det inte behövs göras någon fastighetsbestämning landar priset för en avstyckning i normalfallet mellan 50 000 – 60 000 kronor.

Vem ska betala avstyckning?

Som standard så går Lantmäteriets faktura för avstyckning till lagfaren ägare av fastigheten. Detta går dock i särskilda fall att ändra. I vissa fall väljer Lantmäteriet att delfakturera ett ärende. Även i de fall där Lantmäteriet inte medger avstyckning så utgår en kostnad för deras arbete.

Hur små tomter får man stycka av?

Det är inte tomtens storlek som avgör om du får stycka av. Tomten ska vara lämplig för ändamålet och ett förhandsbesked om bygglov krävs innan du kontaktar Lantmäteriet. Ett förhandsbesked om bygglov kräver inte en färdig husritning.

Share this post