Frågor

Vad innebar det att vara same?

Vad innebär det att vara same?

Samerna har juridisk status som urfolk i Sverige. Den person som uppfattar sig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden till sametinget.

Vad betyder en same?

Ordet same är synonymt med lapp och kan bland annat beskrivas som ”medlem av ett folkslag i norra Skandinavien, lapp ”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av same samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Får man säga same?

Under senare decennier har i stället ordet same kommit till allmän användning i det svenska språket. Den förändringen är i överensstämmelse med den i modernt språkbruk tillämpade principen att inte benämna folkgrupper med begrepp de inte vill använda själva.

Hur är det att vara same idag?

Under 1900-talet har det samiska samhället varit utsatt för stora strukturomvandlingar och levnadsmönstren har förändrats radikalt liksom i västvärlden i övrigt. Idag är det endast ett fåtal av de svenska samerna som livnär sig på de traditionella näringarna, de allra flesta bor i tätorter och har helt andra yrken.

Vem får bära samedräkt?

Det är nämligen inte vem som helst som kan bära en traditionell samedräkt eftersom den berättar så mycket om sin bärare; från vilken ort man kommer och till och med vilken familj man tillhör. Ofta syr samekvinnorna sin dräkt själv eller låter någon släkting sy den. Då är det tillåtet att man sätter sin egen prägel.

Får man säga Lapporten?

Men nu väcks också en diskussion om ordet i vardagliga uttryck och i många ortsnamn. Sofia Jannok menar att namnet Lapporten bygger på ett skällsord för samer. Samiska artisten Sofia Jannok lyfter frågan och tar Lapporten som ett exempel. – Det finns ingen anledning att kalla det för Lapporten.

Hur vet man om någon är same?

I sametingslagen finns en definition på vem som är same. För att få skriva in dig i röstlängden till Sametinget säger lagen att du ska ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same. Inför varje val till Sametinget upprättas en samisk röstlängd.

Var samer först i Sverige?

Samerna var inte först i Skandinavien. Med anledning av utslaget i Högsta domstolen som ger samebyn Girjas rätten till jakt och fiske på statens marker: Samerna är inte Skandinaviens urfolk. De första samerna kom till Sverige omkring Kristi födelse och började först 1.000 år efter Kristus att hålla renar.

Share this post