Allmänning

Vad ar vattenabsorption?

Vad är vattenabsorption?

Vattenabsorptionen är ett uttryck för den viktökning i procent av plattans torra vikt, som sker från att plattan är helt uttorkad i varm ugn, till den är maximalt vattenmättad. Vattenmättnad sker genom att produkten kokas i dejoniserat eller destillerat vatten under två timmar.

Vilken Fogbredd?

Rekommenderad fogbredd i sin tur är olika beroende på vilken typ av platta som ska läggas och sättas i badrummet. För våtpressade klinkerplattor gäller till exempel 5–9 mm medan det för kantslipade plattor är 1,5–2 mm. Fogarna ska för ögat uppfattas ha samma bredd över hela den keramiska beklädnaden.

Vilken Fogbredd rekommenderas för kakelplattor?

Rekommenderad fogbredd är ca 5 mm eller samma som fogbredd i plattsättningens övriga ytor. Angivelsen om fogbredd gäller inte vid bruksläggning eller för dilatationsfog, då fog bredden avgörs av konstruktiva krav och kan vara avsevärt bredare.

Hur mycket får en fog skilja i storlek och ändå vara godkänd?

GVKs branschregler godkänner fogsprångstoleranser, det vill säga nivåskillnad mellan plattor i en fog, enligt AMA Hus (Allmänna Material och Arbetsbeskrivningar). Fogsprång ska minimeras och inte överstiga dessa gränser: Fogsprång 0,7 mm för plattor med största kantmått 100 mm.

Varför Granitkeramik?

Granitkeramikens tålighet gör att den klarar av utrymmen med stor yttre påverkan, till exempel shoppingscenter eller gångvägar utomhus, men används lika ofta till kök, badrum, hall, fondväggar med mera även i vanlig hemmiljö. Den klarar också stora tryck från fordon. Granitkeramiken är därmed vår tåligaste keramik.

Är Granitkeramik natursten?

Själva namnet “granitkeramik” kommer från att lerans sammanställning innehåller kvarts och fältspat som finns i bergarten granit. Namnet granitkeramik har med andra ord inget med naturstensmaterialet granit att göra, utan syftar på plattornas tålighet.

Hur stora Kakelkryss ska man ha?

På Stenbolaget säljer vi kakelkryss med 2-5 mm i bredd. Storleken är mycket en fråga om smaksak, men en riktlinje är större fog till större plattor och för en kakelvägg fogbredd på 2-3 mm. Ett alternativ till fogkryss för en jämn fogbredd är fogsnöre, som du då lägger mellan plattorna vid kakelsättningen.

Hur stora Kakelkryss?

Du kan anpassa tjockleken på snöret efter hur brett mellanrum du vill ha mellan plattorna. När kaklet är på plats tar du bort snöret för att sedan täta med fogmassa. Ett kakelsnöre är mycket enkelt att använda. Du spänner upp det på väggen ovanför en befintlig rad kakelplattor.

Hur smal fog kan man ha?

Kantskurna plattor och den smala fogen ställer dock höga krav på underlaget. – Det måste vara helt plant vilket också ställer också högre krav på plattsättaren. En fog på 5–6 millimeter är mer tillåtande. På golv- eller väggytor med kantskurna plattor syns i princip varenda avvikelse.

Hur många mm mellan klinker?

Mät ytan för att få fram hur mycket plattor och bruk du behöver. Lägg till 2-3 mm fog för kakelplattor och 4-6 mm fog för klinkerplattor. När du räknat ut totala åtgången, lägg på ca 5-10% som säkerhetsmarginal.

Kan man lägga ny fog på fog?

Byta kakelfog eller färga om den Det görs genom att försiktigt skrapa bort den skadade kakelfogen och ersätta den med ny fog. Det gäller dock att undvika att skrapa för djupt. Underlaget får inte skadas. Det kan bli problem med nyansen på kakelfogen om den trasiga fogen är av äldre modell.

Kan man använda gammal fog?

Fogen du använde har blivit för gammal, då härdar den inte riktigt. Skrapa ur, köp ny fog och foga om. Sen skall fogen hållas fuktig iallafall ett dygn, för att uppnå full styrka.

Share this post