Populära

Vem har Produktionsplatsnummer?

Vem har Produktionsplatsnummer?

Så funkar det med produktionsplatsnummer (PPN) Alla som har nötkreatur, grisar, får eller getter på en plats ska anmäla detta till Jordbruksverket. Du får då ett produktionsplatsnummer.

Vad har man getter till?

Det vanligaste användningsområdet för getter i Sverige är mjölkproduktion och osttillverkning, men även pälsproduktion, som sällskapsdjur, bevarande av allmogegetter samt för användning landskapsvård förekommer (Nationalencyklopedin, 2019).

Hur kan bergsgetter klättra?

Deras viktigaste klätterverktyg är fötterna, som är försedda med mycket hårda klövar som gör att de kan använda även mycket små ojämnheter i en bergvägg som stöd. Därtill har de en relativt kort och kompakt kropp som gör att de lättare kan vända sig på smala klippavsatser.

Vad är en bock djur?

Ett normalstort vuxet rådjur har en mankhöjd på 70-75 cm och en tillika 70-75 cm lång kropp. Ett sådant djur väger 20-30 kg. Rådjurshannen kallas bock, honan kallas get, och ungarna benämns antingen kid eller killing.

Vems se-nummer får?

Alla får måste vara märkta i öronen med ett unikt idnummer (uppfödarens SE-nummer och ett femsiffrigt individnummer). Du måste ha en Stalljournal där djur som kommer till eller lämnar gården antecknas.

Vem är Hästhållare?

Hästhållare utgör en ny stor grupp som måste registrera sina anläggningar. En anläggning kan exempelvis vara ett stall, ett bete, en butik eller ett zoo. Det är den som driver en anläggning som ska registrera den och de djurarter eller avelsmaterial som hålls där, även om den själv inte äger eller tar hand om dem.

Vem är djurhållare?

En djurhållare är den fysiska eller juridiska person som har hand om djuren, t. ex. den som sköter utfodring och tillsyn.

Vad krävs för att få se nummer?

Innan du skaffar får behöver du ha ett anläggningsnummer (SE-nummer). Det ansöker du om hos Jordbruksverket. Alla får måste vara märkta i öronen med ett unikt idnummer (uppfödarens SE-nummer och ett femsiffrigt individnummer). Du måste ha en Stalljournal där djur som kommer till eller lämnar gården antecknas.

Kan man bara ha en get?

Regler för att dina får och getter ska räknas som ekologiska. Reglerna gäller utöver andra regler som finns för får och getter. Handel med får och getter och med sperma och embryo från får och getter med länder inom EU och utanför EU.

Vilka djur måste registreras?

Du som transporterar hovdjur, klövdjur och fjäderfän mellan länder ska registrera dig som transportör. Även du som transporterar katter, hundar och illrar mellan länder ska registrera dig om djuren ska byta ägare, resa mer än 5 dagar före eller efter sin ägare, eller resa i en grupp på fler än 5 djur.

Hur märker man kor?

Du kan också välja att märka nötkreatur med en godkänd elektronisk öronbricka i ett av öronen. Djurets andra öra ska du då märka med en vanlig öronbricka. Djur som du köper in ska du inte märka om, de ska behålla sin märkning.

Vart hittar jag mitt se-nummer?

Hur får jag ett SE-nummer (anläggningsnummer)?

  1. Via vår e-tjänst Registrera anläggning. Här loggar du in med BankID och väljer att skapa ny anläggning och följer enkelt stegen tills det är dags att skicka in.
  2. Via blanketten Registrera anläggning.

Vems se nummer får?

Får man ha omärkta får?

Ett omärkt eller bristfälligt märkt djur får inte flyttas eller överlåtas från en djurhållningsplats, tas emot till en djurhållningsplats, transporteras eller levereras till slakt. Uppsamlare av kadaver kan fortsättningsvis ta emot omärkta kadaver om de märks enligt uppsamlarens eller destruktionsanläggningens system.

Vad händer om man inte registrerar hästarna?

Om du inte registrerar din anläggning riskerar du att försvåra både smittspårning och sjukdomsbekämpning. Du behöver registrera din anläggning för att de djur som finns hos dig ska få flytta till en annan anläggning. Du får inte heller ta emot djur som inte kommer från en registrerad anläggning.

Hur vet man att en ko ska kalva?

Tecken på att kalvningen är relativt nära (några dagar till ett par veckor): Juvret fylls med mjölk. Ligamenten förslappas och blir mjuka och insjunkna vid svansroten. Blygden sväller.

Vad är Trumsjuka?

Trumsjuka är smärtsamt och djuret visar tecken på kolik och kan få besvärad andning, ofta snabb och ytlig som följd av att förmagarna trycker mot mellangärdet. Tillståndet kan vara livshotande om inte behandling sätts in. Det kan finnas olika anledningar till att upprapningen hindras och djuret får trumsjuka.

Vad är CDB Jordbruksverket?

I CDB Internet kan du som har nötkreatur rapportera händelser om dina djur till nötkreatursregistret. Du kan rapportera både med surfplatta och mobiltelefon men för att få tillgång till alla funktioner i tjänsten måste du använda dator. Driftinformation: Just nu finns inga planerade driftstopp.

Får och get registret?

Till registret ska man anmäla då får lammat eller getter fått killingar, utmönstrings, köpts, flyttats osv. inom en bestämd tid från händelsen. Registret kommer också att motsvara stödadministrationens behov.

Share this post