Frågor

Nar blir man faster?

När blir man faster?

Mors syster, eller ingift moster om mors brors hustru. Systers man eller hustrus bror. Brors hustru eller makes syster.

Har farbror eller faster?

Singular

Beteckning Alternativa beteckningar Relation
Mormor En mors mor
Syskonbarn Barn till ens syskon
Farbror Onkel Fars bror, eller ingift farbror om fars systers man (även om vuxna män generellt).
Faster Tant Fars syster, eller ingift faster om fars brors hustru.

Vad kallar våra grannar mammas morbror?

Ny betydelse för syssling och brylling Men det finns allmänsvenska benämningar och de lyder som följer: kusin – syssling – brylling. Ordet syssling är en avledning av ordet syster och har ursprungligen betytt kusin på mödernet, det vill säga morbrors eller mosters barn.

Vad blir min bror till min pojkvän?

Svåger är en persons makes eller makas bror eller en persons syskons make. Svägerska är en persons makes eller makas syster eller en persons syskons maka.

Vad är min kusins barn till mina barn?

Två kusiners barn kallas i sin tur sysslingar eller tremänningar, och i nästa led kallas de bryllingar eller fyrmänningar. Kusinbarn är barn till en kusin. En förälders kusinbarn är alltså ens egen syssling.

Vad kallas brors barn?

Övriga släktskapsrelationer

Beteckning Alternativa beteckningar Relation
Brorson Nevö Brors son
Brorsdotter Niece Brors dotter
Systerson Nevö Systers son
Systerdotter Niece Systers dotter

Vem kallar man faster?

I Svensk ordbok förklaras faster så här: Syster till (en viss persons) far. Även om fars svägerska. Tillägget Även om …, i mindre bokstäver, innebär att fars svägerska är en sekundär betydelse vid sidan om grundbetydelsen syster till far.

Vem är gammelfarmor och gammelmormor?

Den som använder gammelfarmor eller gammalfarmor utgår från att personen är ens farmors mamma och bildar ordet utifrån farmor. Den som använder gammelmormor eller gammalmormor utgår från att personen är ens pappas mormor och bildar ordet utifrån mormor.

Vad är en tremänning?

Tremänning används om släktingar i tredje led, d.v.s. barn vars ena förälder är kusin med en förälder till ett annat barn.

Vad blir min pappas bror till mig?

Kusin är ett släktskap där två personer har varsin förälder som är syskon till varandra. En kusin till en person är alltså barn till ett syskon till personens far eller mor. Alltså mammas brors/systers barn eller pappas brors/systers barn.

Share this post