Frågor

Vad ar sagen gjord av?

Vad är sågen gjord av?

Med stålets utveckling försågs sågen med bättre material. Man kunde utnyttja utvecklingen av valsning av bandstål samt snabbstål, och senare även härdning av sågens tänder (tandspetshärdning). Helt i modern tid har man börjat belägga sågblad med teflon för att minska friktionen.

Vad används Bågsåg till?

Bågsåg – för grovsnickerier Bågsågen passar för torrt eller färskt virke och är bra vid bland annat grovsnickerier och trädfällning.

Varför cirkelsåg?

Cirkelsågen används när du vill såga långa och raka snitt. Sågen har en rund och roterande sågklinga som är monterad direkt på motorns drivande axel. Förutom för att såga långa snitt kan cirkelsågen användas för klyvning av virke.

När kom sågen till Sverige?

Den tidigast kända sågkvarnen är nog är Forsvik i Västergötland från 1447, som levererade 100 tolfter bräder till Vadstena. Sågkvarnar växte upp på många håll där det fanns strömmande vatten. De hade en ramsåg med grova blad som drevs av det strömmande vattnet.

Var kommer sågen ifrån?

De allra första sågarna Redan på stenåldern tillverkades sågliknande verktyg, vilka var mycket primitiva och mest troligt gjorda av djurkäkar. Arkeologer har gjort fynd från Cro-Magnon människan, som levde för cirka 40 000 – 50 000 år sedan. Dessa fynd visar att även tandad flinta användes för att såga i trä eller ben.

Varifrån kommer ordet fogsvans?

Fogsvansen har fått sitt namn efter det tyska ordet för rävsvans – Fuchschwanz. Den fogsvans som utvecklades i början av förra seklet var nämligen inte så kantig som i dag, utan vackert svängd och förde därmed tankarna till en ståtlig rävsvans.

Vilken såg till träd?

I regel är de mindre och mer fintandade sågarna att föredra vid sågning i tunnare och känsligare trämaterial, såsom som ger dig rena och jämna snitt. Om du ska såga upp ett större hål kring ett befintligt borrat hål kan du använda en sticksåg.

Vilken såg ska jag ha?

Behöver du bara en såg i huset, utan att kunna precisera vad den ska användas till, bör du absolut välja en såg med vilken du både kan klyva och kapa. Bor du i lägenhet och endast vill ha en såg för att ha den tillhands om du skulle behöva den – ja, då passar en allroundsåg allra bäst.

Hur fungerar en styrskena till en cirkelsåg?

Spåren sågas efter linjerna. Cirkelsågen ställs in så att den går halvvägs ned i skivan. Cirkelsågen styrs efter en skena som här, eller längs med en lång, rak bräda.

Vad används en cirkelsåg till?

En cirkelsåg används oftast för att snabbt och exakt såga raka snitt. Den är i sitt esse för att såga långa sågsnitt i tjockare material. Cirkelsågar används oftast för trä, men de kan också såga i annat material – i vissa fall med en särskild sågklinga.

När började man använda sågen?

Det råder delade meningar om vem eller vilka som egentligen uppfann sågen. Kineserna påstår att en uppfinnare vid namn Lu Ban var först cirka 500 f Kr. Det finns dock bevis på att egyptierna använde sågar av koppar cirka 2500 år tidigare.

Hur många olika sågar finns det?

Sågar i olika former har använts av människor i tusentals år, men aldrig har väl utbudet varit lika brett som det är idag. Bara här på Proffsmagasinet säljer vi åtminstone 30 olika varianter, varav hälften utgörs av handverktyg och resten av olika elsågar.

Share this post