Trendig

Vilka brott kan ge samhallstjanst?

Vilka brott kan ge samhällstjänst?

269: Villkorlig dom med föreskrift om samhällstjänst har ådömts för ett misshandelsbrott av normalgraden. RH 1999:163: Villkorlig dom med samhällstjänst vid olaga tvång, olaga hot, försök till misshandel, misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse och brott mot knivlagen (summariskt referat).

Hur många timmar samhällstjänst kan man få?

Samhällstjänst innebär att man döms till att utföra ett oavlönat arbete på sin fritid, lägst 40 och högst 240 timmar. Antalet timmar är relaterat till hur långt fängelsestraff man i annat fall skulle ha dömts till.

Hur fungerar samhällstjänst?

Samhällstjänst är i svensk rätt en brottspåföljd som innebär att den dömde får en villkorlig dom om denne går med på att utföra oavlönat samhällsnyttigt arbete i stället för att sitta i fängelse. Det utdömda arbetet varierar mellan 40 och 240 timmar.

Vad krävs för samhällstjänst?

Samhällstjänst är en skyldighet att arbeta gratis under en begränsad tid. Tingsrätten bestämmer längden på tjänsten, mellan 40 och 240 timmar. Det kan till exempel handla om arbete hos en idrottsförening, hjälporganisation, kommun eller kyrka. Samhällstjänst döms ut i kombination med villkorlig dom eller skyddstillsyn.

Vilka brott ger 14 dagars fängelse?

1 § BrB regleras stöld av normalgraden. Påföljden som framgår är fängelse i maximalt två år. Principen är att, om inget annat sägs, det underförstådda minimistraffet då är 14 dagars fängelse eftersom det är det lägsta fängelsestraff som kan utdömas.

Vad händer om man struntar i samhällstjänst?

Samhällstjänst döms ut som ett alternativ till fängelse och enbart under förutsättning att den som är tilltalad och dömd också samtycker till detta. Om personen i fråga vägrar att utföra samhällstjänsten så kommer det alternativa straffet, alltså med stor sannolikhet fängelse, att aktualiseras istället.

Kan man bli dömd till samhällstjänst?

Den som dömts till skyddstillsyn eller villkorlig dom kan även bli dömd att utföra samhällstjänst. Det innebär att personen ska göra ett samhällsnyttigt och oavlönat arbete på sin fritid. Domstolen kan döma ut mellan 40 och 240 timmars samhällstjänst. Läs mer om samhällstjänst på Kriminalvårdens webbplats.

Vad räknas som samhällstjänst?

Samhällstjänst är inte en självständig påföljd utan är ett komplement till både villkorlig dom och skyddstillsyn. Samhällstjänst är detsamma som oavlönat arbete. Domstol kan döma ut lägst 40 timmar och högst 240 timmar, dock endast om den tilltalade uttryckligen samtyckt till samhällstjänst.

När verkställs en dom?

Om domen som ska verkställas är en tredskodom, det vill säga en dom som har meddelats mot en part som inte kommit in med ett svaromål eller inte har kommit till en förhandling och som innebär att parten förlorat målet, eller en dom som har meddelats mot en motpart som inte varit närvarande, ska den handling som visar …

Vilka brott kan ge fängelse?

Mord ger 10 år till livstids fängelse. Dråp ger 6 till 10 års fängelse. Vållande till annans död ger böter eller upp till 2 år i fängelse. Misshandel (BrB 3:5) är när gärningsmannen ger en annan person kroppsskada, sjukdom, smärta eller sätter honom i vanmakt, dvs hjälplöshet.

Kan man slippa fängelse?

Påföljder som är mindre ingripande är bland annat villkorlig dom (27 kap. BrB) och skyddstillsyn (28 kap. BrB). Vissa brott är dock så kallade artbrott, vilket betyder att de anses vara av sådan allvarlig art att det är ett skäl för att välja fängelse som påföljd.

Share this post