Allmänning

Nar kom Clementinen till Sverige?

När kom Clementinen till Sverige?

Den första clementinen såg dagens ljus i slutet av 1800-talet i Algeriet då den franske prästen Clément Rodier korsade medelhavsmandarin och apelsin. Han gav den 1902 namnet clementin. Clementinerna som vi äter i Sverige odlas i första hand i Marocko och i Spanien och är i säsong ifrån november till mars.

Varifrån importerar Sverige apelsiner?

Försäljningsperiod: Importeras hela året, under vinterhalvåret från Spanien, Marocko, Israel samt Italien. Under sommarhalvåret importeras de från Sydafrika, Swaziland, Uruguay, Brasilien och Argentina.

När började man äta apelsin?

Den saftiga, söta, C-vitaminrika apelsinen växer på träd som blommar med väldoftande, kritvita blommor. Apelsinträdet härstammar från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet, till en början som prydnadsväxt. Cirka 300 år senare började den odlas för att ätas.

När kom satsumas till Sverige?

Satsumas historia Man vet också att den odlades i Japan på 1300-talet. Däremot dröjde det ända till 1805 innan satsumas introducerades i Europa.

När kom citroner till Sverige?

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller insaltad som så kallade lemoner att använda i matlagningen.

Hur transporteras apelsiner till Sverige?

Många frukter klarar av att åka båt, till exempel mango, ananas, bananer, meloner och kiwi. Växter som odlas i södra Europa, som apelsiner, citroner, tomater och äpplen kommer hit med lastbil.

När upptäcktes apelsinen?

Apelsinen är en kulturprodukt som härstammar från södra Asien och spred sig till Europa med hjälp av spanjorer under 1400- eller 1500-talet.

När är apelsiner godast?

Den heter moro och saluförs gärna inslagen i papper med märket Gyllene Korset. Även denna blodapelsin håller hög kvalitet, smaken är dock något kärvare än taroccons. Som bäst är moron i slutet av januari och i februari då den är härligt blodröd.

Share this post