Allmänning

Vad menas med forsoksdjur?

Vad menas med försöksdjur?

Ett försöksdjur är ett djur som vi föder upp för eller använder i djurförsök. Det kan vara allt från en laboratoriemus till vilda djur med radiosändare. Även efter ett försök räknas djuret som ett försöksdjur så länge du håller det på en försöksdjursanläggning.

Vad händer med försöksdjur?

Enligt rådande svensk och europeisk lag får djurförsök användas endast om forskningsresultatet inte kan uppnås med andra metoder. Försöksdjur får inte utsättas för onödigt lidande. Djurförsök är tillåtna om ett lidande hos ett fåtal djur kan minska lidandet för ett stort antal djur och människor.

Hur ser man om en produkt är testad på djur?

För att snabbt få koll på vilka märken som är godkända enligt Djurens rätt kan du ladda ner appen Djurvänligt. För att vara säker på vilka produkter som inte är testar på djur ska du kolla igenom Cruelty Free Internationals (CFI) lista och hålla utkik efter märkningen “Leaping bunny”.

Är det rätt eller fel att utföra djurförsök inom medicinsk forskning?

Mediciner kan vara farliga, men djurförsök låter forskare först se hur hög risken är innan de testas på människor. Det betyder att skador på människor minskar och liv räddas, inte bara för att medicinen hade kunnat vara farlig – men också för att medicinen själv förbättrar kvaliteten på människors liv.

Vad händer med djuren i djurförsök?

Djurens lidande räknas Forskaren ska själv bedöma försöket i efterhand och ange om svårhetsgraden varit ringa, måttlig, avsevärd eller terminal. Terminal betyder att djuret sövts, genomgått försök och därefter avlivats utan att först ha vaknat.

Hur avslutas ett djurförsök?

De allra flesta försöksdjur avlivas när försöken avslutas, om de inte redan dött eller avlivats som en del av försöket. Vissa djur, främst apor, hundar och djur som “specialanpassats” för försöken genom t. ex. operationer eller träning, kan återanvändas i nya försök.

Share this post