Blogga

Varfor behover vi en spraklag?

Varför behöver vi en språklag?

Sverige har sedan 2009 en språklag som reglerar svenskans och andra språks ställning i Sverige. Målen för svensk språkpolitik preciseras i språklagen (SFS 2009:600), som trädde i kraft 2009. Syftet med lagen är framför allt att förtydliga svenskans och andra språks ställning i det svenska samhället.

Vad innebär språklagen 2009?

1 § I denna lag finns bestämmelser om svenska språket, de nationella minoritetsspråken och det svenska teckenspråket. Lagen innehåller även bestämmelser om det allmännas ansvar för att den enskilde ges tillgång till språk samt om språkanvändning i offentlig verksamhet och i internationella sammanhang.

Varför ska man ta bort minoritetsspråk?

Eleven för fram argument som handlar om att språk och samhällen förändras, och att det är viktigare att släppa in det nya än att hålla fast i det gamla. Det brukar sägas att språket är något levande och som allt levande föds det, förändras med tiden och dör till sist. Visst kan man kämpa emot att något ska dö ut.

Vad är huvudsyftet med språklagen?

2 § Syftet med lagen är att ange svenskans och andra språks ställning och användning i det svenska samhället. Lagen syftar också till att värna svenskan och den språkliga mångfalden i Sverige samt den enskildes tillgång till språk.

Vad slår språklagen fast?

Språklagen slår fast att svenskan ska vara huvudspråk i Sverige (§ 1). Rent praktiskt innebär det att du som medborgare har rätt att få använda svenska i din kontakt med svenska myndigheter.

Vad är dåligt med minoritetsspråk?

En nackdel med att undervisa om de nationella minoritetsspråken kan, beroende på hur undervisning sker, vara att de nationella minoriteterna beskrivs på ett stereotypiskt sätt och bidrar till kategorisering och stigmatisering.

Har minoritetsspråken en framtid?

Hela utbildningskedjan, från förskola till högre utbildning och forskning, behöver förstärkas för att de nationella minoritetsspråken även i framtiden ska vara levande språk i Sverige. Detta är en av slutsatserna i Isofs förslag till handlingsprogram för de nationella minoritetsspråken.

Share this post