Rekommendationer

Hur gar antagning till universitet till?

Hur går antagning till universitet till?

Minst 1/3 av platserna går till sökande som har sökt på betyg (gymnasiebetyg eller omdöme från folkhögskola). Minst 1/3 av platserna går till sökande som har sökt på högskoleprovsresultat. Högst 1/3 av platserna ges till sökande som prövas utifrån högskolans urvalskriterier, t. ex.

Hur går urvalet till högskolan?

Beroende på vilka meriter du har placeras du i olika urvalsgrupper och du konkurrerar om utbildningsplatserna med de andra i samma urvalsgrupp. Du kan vara med i flera urvalsgrupper samtidigt. utöver det får högst 1/3 av platserna tillsättas utifrån de urvalsgrunder som varje universitet eller högskola beslutat om.

Hur tackar man ja till antagning?

Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Det gör du på Mina sidor där du också tackar nej till de utbildnings- eller reservplatser du inte är intresserad av.

När är första urvalet antagning?

12 juli. Antagningsbesked 1 med svarskrav publiceras. När det första urvalet är klart får du e-post om att du kan läsa ditt antagningsbesked genom att logga in på antagning.se.

Hur fungerar antagning?

Efter sista anmälningsdag Väljer du att lägga till en ny utbildning eller byta plats på en utbildning i din anmälan kommer de att räknas som sena anmälningar. Du kan bara bli antagen till utbildningar som du sökt efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar när de som anmält sig i tid erbjudits plats.

Hur fungerar urvalsgrupper?

I betygsurvalet finns tre urvalsgrupper: direktgrupp (BI) – sökande med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg. kompletteringsgrupp (BII) – sökande som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven. folkhögskolegrupp (BF) – sökande med studieomdöme från folkhögskola.

Kan man bli antagen efter andra urvalet?

Reservantagning Om du fortfarande är reservplacerad på en utbildning efter urval 2 kan du ändå bli antagen om någon annan lämnar återbud. Det är den kursansvariga institutionen som kallar reserver.

Hur svarar man på antagningsbesked?

När det första urvalet är klart får du ett mejl där vi ber dig gå in på Mina sidor och läsa ditt antagningsbesked.

  • Svara så här.
  • Så många poäng kan du tacka ja till.
  • Tacka ja eller nej.
  • Anmäl dig igen.
  • Andra antagningsbeskedet.
  • Reservantagning och sen anmälan.
  • Skjuta upp studiestarten.
  • Terminsstart.

När får man antagningsbesked ht 2022?

Höstterminen 2022

Master’s, First admission round Bachelor’s + Master’s Second admission round
Sista anmälningsdag 17 januari 19 april
Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse 1 februari 3 maj
Sista kompletteringsdag (skicka in dokument) 1 februari 21 juni *
Antagningsbesked 7 april 12 juli

När får man besked om antagning?

Alla papper ska vara hos Antagningsservice senast 3 maj. Läs mer under Anmälnings- och studieavgifter….Höstterminen 2022.

Datum Viktigt att veta
3 maj Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse*
April-juni Kontrolluppgifter
21 juni Sista kompletteringsdag**
12 juli Antagningsbesked med svarskrav

Hur räknar man ut Antagningspoäng till universitet?

Räkna själv

  1. Ge bokstavsbetygen ett siffervärde. Först får dina betyg ett siffervärde:
  2. Räkna ut ett betygsvärde för varje kurs. Det siffervärde du nu har satt för varje betyg multiplicerar du med kursens gymnasiepoäng.
  3. Lägg ihop alla betygsvärden.
  4. Dela summan med totala poängen.
  5. Kom ihåg kompletteringar och meritpoäng.

Var kan jag se mitt antagningsbesked?

På Antagning.se får du bland annat ditt antagningsbesked i PDF-format och för att öppna det behöver du ett program som kan läsa PDF-filer. Många webbläsare hanterar det automatiskt i dag men annars kan du behöva ladda ner ett program som till exempel Adobe Acrobat Reader till din dator.

När får man veta om man har kommit in på högskolan?

18 juni – sista kompletteringsdag. Om du inte fått alla dina betyg när du skickade in ansökan måste den kompletteras. 9 juli – äntligen får du svar! Antagningsbeskedet kommer i form av ett mejl där du ombeds gå in på Mina Sidor på Antagning.se.

Share this post