Rekommendationer

Vad ar det for daligt med hog inflation?

Vad är det för dåligt med hög inflation?

En hög inflation innebär att priserna hela tiden stiger vilket gör att jag får mer pengar i plånboken. 2. En hög inflation leder till osäkerhet bland hushåll och företag, konkurrenskraften mot andra länder minskar vilket inte är bra för exporten.

Finns det någon som tjänar på inflation?

På grund av inflationen blir pengarna mindre värda och man måste spara ännu mer pengar. Den som äger fastigheter drabbas inte på samma sätt av inflationen. Alla som lånat pengar kan till och med tjäna på inflationen, eftersom lånet sjunker i värde när pengarna blir mindre värda.

Vad kan man göra för att undvika inflation?

I Sverige har Riksbanken som mål att hålla inflationen på två procent per år, vilket man gör genom att höja eller sänka styrräntan, den så kallade reporäntan, som är den ränta som styr in- eller utlåningen till de vanliga bankerna. Behöver inflationen dämpas och ekonomin kylas ner höjer Riksbanken räntan.

Vad är faran med inflation?

Inflation innebär att pengarna blir mindre värda vilket gör alla varor och tjänster dyrare samtidigt som köpkraften minskar. En okontrollerad inflation kan uppstå då efterfrågan är större än utbudet under en längre tid. Då stiger priserna och varorna blir dyrare.

Vad ska man satsa på vid inflation?

Ett sätt att skydda sig mot inflation är att investera då börsen historiskt gett högre avkastning än inflationen. Vid högre inflation har guld, råvaror, ädelstenar, skog och jordbruksmark varit attraktiva placeringar, som behåller sitt värde även under höginflationsperioder.

Vilka branscher gynnas av inflation?

Cykliska sektorer som banker, verkstadsbolag och energibolag brukar vara bra att äga vid stigande inflationsförväntningar. I genomsnitt har dessa sektorer gått starkare än globalindex under dessa perioder. Så kallade defensiva aktier och tillväxtbolag brukar ha det tuffare.

Vad händer med räntan när inflationen stiger?

Om Riksbanken bedömer att de behöver dämpa det framtida inflationstrycket höjs reporäntan. Eftersom bankernas utlåningsräntor följer reporäntan så leder det till en minskad investeringsvilja, dämpad konsumtion och sjunkande börskurser. Det minskar i sin tur det allmänna efterfrågetrycket och då även inflationen.

Share this post