Populära

Vad ar en borgerlig begravning?

Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravningsakt är en ceremoni där var och en helt fritt kan bestämma hur begravningsakten skall utformas. Tvärtemot vad många tror, kan den borgerliga ceremonin innehålla religiösa inslag. Oavsett om man tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund kan man välja en borgerlig begravningsakt.

Var har man borgerlig begravning?

Var kan man hålla en borgerlig begravning?

  • En lokal i anslutning till gravplatsen som erbjuds av kyrkan eller kommunen.
  • Vid graven i samband med gravsättningen av kistan eller urnan.
  • Direkt efter kremeringen över den avlidnes urna.
  • När man sprider askan.
  • En plats eller lokal med betydelse för den avlidne.

Hur tar man farväl vid kistan?

Ett sista farväl tas vid kistans huvud- eller fotände (om det inte är en större grupp) med en bugning eller nigning och man lägger sin handbukett på kistan eller i graven. Som en artighetsbetygelse kan man sedan vända sig mot de anhöriga och buga eller niga.

Vem ska ha Handbukett vid begravning?

En handbukett, ibland kallad handblomma, består oftast av ett par enkla blommor eller en ros, som lämnas som ett sista avsked vid defileringen runt kistan eller urnan. Det är vanligt att alla närvarande vid ceremonin har en handbukett med sig, även om man köpt eller bidragit till en blomsterdekoration.

Vad gör Officianten?

Borgerlig officiant kallas den person som leder en borgerlig begravning. Vi på Fonus har utbildade borgerliga officianter som kan hålla samt planera ceremonin. Om man inte önskar ha en officiant från begravningsbyrån kan man välja någon annan.

Vem betalar borgerlig begravning?

Plats för den borgerliga begravningsceremonin Det finns kapell och församlingshem utan religiösa symboler där man kan hålla borgerliga begravningar. En sådan lokal kostar ingenting, utan kostnaden ingår i den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar.

Vad kostar en borgerlig begravning?

Grunden är att det inte är någon skillnad i priserna för en begravning på grund av trosuppfattning eller religiös ordning. För borgerlig begravning är det är samma pris för begravningsbyråns tjänster. 2020 kostade en genomsnittlig begravning mellan 18.000 – 26.000 kr.

Vad kostar en begravning med kremering?

Man måste faktiskt inte ha någon begravning alls. Den avlidnes kropp kan kremeras, sedan gravsätts askan eller strös i en minneslund. Kostnaden för detta är cirka 5 000 kronor. Men för de flesta känns säkert en begravning viktig; det är en samling för att ta avsked och hedra minnet av en avliden person.

Hur går man fram till kistan vid begravning?

Närmast anhöriga går alltid fram först och därefter de som sitter på bänkraden eller sittplatserna bakom. I tur och ordning går alla fram och tar sitt avsked och det sker alltid till vänster om kistan.

Hur gör man när man går fram till kistan?

Defilering inleds vanligtvis med att prästen bjuder fram de närmast anhöriga. Därefter går en bänkrad i taget fram till kistan för det sista avskedet. Det är nu du kan lämna en handblomma eller en liten bukett på kistan och säga några sista ord till farväl.

Vem lägger blomma på kistan?

det är vanligtvis de närmsta anhöriga som ordnar med blommor och dekorationer till själva kistan eller urnan. Du som gäst har möjlighet att beställa blommor till begravningen som placeras runt kistan eller urnan, för att ge en vacker utsmyckning och en sista hälsning.

Har man Handblomma vid Urnbegravning?

Handblomma/handbukett Det som är allra vanligast är en enkel röd ros. Det finns däremot inget som säger att du inte kan ha en annan typ av blomma eller en handbukett istället för en enkel handblomma. Vid en urnbegravning läggs dessa handblommor vanligtvis i vaser som står i nära anslutning till urnan.

Share this post