Blogga

Hur paverkar diabetes vardagen?

Hur påverkar diabetes vardagen?

Att ständigt gå med ett högt blodsocker ger skada på olika organ som ögon, njurar, nerver, hjärta och blodkärl (American diabetes association, 2013). En kronisk sjukdom är långvarig, ofta permanent och progressiv. Att leva med kronisk sjukdom har ofta en påverkan och förändrar människors liv.

Hur påverkar diabetes typ 2 samhället?

I höginkomstländer med organiserade sjukvårdssystem faller den största ekonomiska bördan på samhället. För Sverige visar resultaten att sjukvårdskostnader för diabetes är cirka 21 000 kronor per person och år och att diabetiker i snitt har nio fler sjukdagar per år än icke-diabetiker.

Hur diabetes kan påverka den enskilde individen i vardagen och i framtiden?

Vilket tillsammans med ”oro för framtiden” och ”risken för allvarliga komplikationer” var de resultat som är relevanta för att uppmärksamma. Studien visar ett samband i att den påfrestning som diabetes har på patientens vardag kan leda till ångest och beteendestörningar.

Hur är det att leva med diabetes typ 1?

Att leva med typ 1-diabetes. Det går att leva ett bra och aktivt liv med diabetes, även om det kan ta tid att vänja sig och acceptera sjukdomen. Till en början kan det kännas jobbigt att behöva ha koll på blodsockervärdet och att ta insulin. Men med tiden kommer det att bli en naturlig del av tillvaron.

Hur påverkas man av diabetes?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Hur påverkar diabetes typ 2 livet?

Hur sociala nätverk och relationer till anhöriga påverkas av diabetes typ 2. Studiens resultat visar att diabetes typ 2 påverkar individens vardag ur ett antal aspekter. Omprioritering av vardagen, stigmatisering och förändrad kosthållning visade sig vara de faktorer med störst inverkan.

Kan man få ersättning för diabetes 2?

Både diabetes typ 1 och 2 ersätts av IFs barnförsäkring. Ersättningen för medicinsk invaliditet räknas ut på 15% av valt försäkringsbelopp och kan betalas ut efter att minst 1 år har gått av försäkringstiden och fastställd diagnos. Ersättning för sjukhusvistelse betalas med 600 kr per dag i högst 365 dagar.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Hur behandlas typ 1-diabetes?

Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

Vad bör en person med diabetes tänka på gällande sin mathållning?

Måltiden innehåller 602 kcal – 18 E% protein, 37 E% fett, 45 E% kolhydrat. Flera internationella riktlinjer rekommenderar att personer med diabetes bör välja kolhydratrika livsmedel med lågt GI. Det gäller i synnerhet de som äter en kolhydratrik kost.

Vad ska man tänka på vid diabetes?

Ät mycket grönsaker, baljväxter, rapsolja och olivolja, fisk, nötter och frön. Dessa livsmedel ger ett bra skydd mot hjärt-kärlsjukdomar vid diabetes. Ät mindre godis, bakverk och snacks, och drick mindre av sötade drycker.

Ett för högt eller lågt blodsocker kan påverka koncentration, uppmärksamhet, minne och sexlust. Det bör också nämnas att det är skillnad när och hur olika patienter med diabetes upplever och påverkas av både högt och lågt blodsocker (Alvarsson, Brismar, Viklund, Wolk, Örtqvist och Östenson 2013).

Share this post