Populära

Vad ar informationsskyldighet?

Vad är informationsskyldighet?

Informationsskyldigheten regleras i medbestämmandelagen, MBL, och syftar till att ge fackförbund kunskap om och insyn i arbetsgivarens verksamhet. Fackförbunden behöver information för att kunna påverka verksamheten och tillvarata de anställdas rättigheter.

Vilka kan påkalla förhandling enligt 13 1 st MBL?

35 § Uppkommer mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation, som är bundna av samma kollektivavtal, rättstvist om lön eller annan ersättning till medlem i organisationen, är arbetsgivaren skyldig att omedelbart påkalla förhandling i tvisten.

När ska facket informeras?

Du måste inleda förhandlingarna med facket innan du fattar beslut i sakfrågan. Du ska i god tid före förhandlingen skriftligen informera facket om vad förhandlingarna ska handla om. Du ska också ta fram och presentera ett motiverat förslag till en lösning på problemet.

Vad är fackliga stridsåtgärder?

fackliga stridsåtgärder, kollektiva påtryckningsåtgärder på arbetsmarknaden för att lösa intressemotsättningar avseende anställningsvillkor eller förhållandet i övrigt mellan arbetsgivare och arbetstagare. De vanligaste stridsåtgärderna är arbetsinställelser, dvs. strejk och lockout.

Vad innebär den allmänna förhandlingsrätten?

Även kallat den allmänna förhandlingsrätten. Arbetstagarorganisationer har rätt att begära förhandling med arbetsgivare i frågor rörande förhållandet mellan arbetsgivare och medlem i organisationen som är eller har varit anställd hos arbetsgivaren Denna rätt tillfaller även arbetsgivare.

Hur skriver man en framställan?

Framställan ska vara så enkel och tydlig som möjligt. Argument och bevisning ska inte tas med. Du är inte bunden i förhandlingen av vad som tagits upp i framställan. Du kan alltid yrka på ytterligare saker vid förhandlingsbordet, och ändra yrkanden eller helt enkelt dra tillbaka dem.

Vem påkallar förhandling enligt 11 MBL?

Om arbetsgivaren planerar förändringar på arbetsplatsen Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL). Arbetsgivaren ska påkalla förhandlingen i så god tid som möjligt och innan denne har fattat beslut om förändringen.

När facket kallar till förhandling?

Om arbetsgivaren planerar förändringar på arbetsplatsen Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL).

När facklig vetorätt?

När gäller facklig vetorätt? Facklig vetorätt gäller när en arbetsgivare vill anlita utomstående arbetskraft för arbetsuppgifter som omfattas av ett kollektivavtal de har med ett fackförbund. Då måste facket i fråga få ta ställning till om det går ihop med kollektivavtalet att anlita den utomstående aktören.

Share this post