Frågor

Kan man ha 3 vardnadshavare?

Kan man ha 3 vårdnadshavare?

Du kan vara ensam vårdnadshavare eller ha gemensam vårdnad med någon annan. Barnet kan ha högst två vårdnadshavare. Om barnet har två vårdnadshavare är ansvaret gemensamt, och viktiga beslut måste fattas gemensamt av er båda.

När kan man göra en Hemtagningsbegäran?

Hemtagningsbegäran. Om du som vårdnadshavare anser att ditt barn inte längre har ett vårdbehov eller att vården kan ske på frivillig väg, kan du begära att LVU-vården ska upphöra och att barnet ska få flytta hem igen. En sådan hemtagningsbegäran görs hos den socialtjänst som ansvarar för ärendet.

Kan man ha fler än två vårdnadshavare?

En svaghet i den svenska lagstiftningen på familjeområdet är begränsningen att ett barn högst kan ha två vårdnadshavare. En annan svaghet är att barnets intresse av och rätt till umgänge med personer som inte är dess vårdnadshavare inte skyddas. I dagsläget finns många familjer där det finns fler än två föräldrar.

Vad är en Insynsfullmakt?

Det är vanligt att ensam vårdnadshavare ger en fullmakt till föräldern utan vårdnad som ger denne rätt till insyn och upplysningar om det gemensamma barnet. Däremot har fullmakten ingen särskild verkan eftersom vårdnadshavaren har den yttersta makten till vad denne väljer att upplysa om.

Vilka räknas som vårdnadshavare?

En vårdnadshavare ska se till att barnets behov blir tillgodosedda och är juridiskt ansvarig för barnet. Vanligtvis är det barnets föräldrar som är vårdnadshavare, men det kan uppstå situationer då någon annan behöver ta över vårdnadsansvaret. ett ensamkommande barn får uppehållstillstånd i Sverige.

Hur görs en Hemtagningsutredning?

Socialnämnden har till uppgift att bedöma om det är lämpligt för barnet att komma hem. När en begäran om hemtagning kommer in till socialtjänsten påbörjas en utredning (11 kap. 1 § SoL). Socialtjänsten har fyra månader på sig att bedöma om att godkänna att vården avslutas eller avslå begäran och låta vården fortgå.

Kan ett barn ha mer än 2 vårdnadshavare?

Det finns i dag ingen möjlighet för ett barn att ha fler än två vårdnadshavare. När det gäller sociala föräldrar har barnets vårdnadshavare enligt föräldra- balken ett ansvar för att barnets behov av umgänge med någon annan som står barnet särskilt nära så långt som möjligt tillgodoses (6 kap.

Hur många föräldradagar får man ha?

Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå). Om du har ensam vårdnad om barnet har du rätt till alla 480 dagarna.

Share this post