Allmänning

Vad innebar langvarig?

Vad innebär långvarig?

Man talar om långvarig, dvs. kronisk, smärta när smärtan håller i sig över 3–6 månader eller längre än den normala vävnadsläkningen tar. Långvarig smärta anknyter till olika sjukdomar, till exempel artros eller nervskador.

Hur botar man kronisk smärta?

Behandling av kronisk smärta De senaste åren har det börjat komma läkemedel för just långvarig smärta, men för de flesta patienter är de ännu otillräckliga. Det finns inga riktigt bra läkemedel mot neuropatisk smärta, men mediciner som har utvecklats mot depression och epilepsi kan hjälpa.

Vad kännetecknar en långvarig smärta?

Långvarig smärta innebär att du har haft varje dag i mer än tre till sex månader. Att ha långvarig smärta är mycket vanligt och sällan farligt. Det är ofta svårt att komma till rätta med smärtan och du som är drabbad behöver ett individuellt omhändertagande där hänsyn tas till hela din situation.

Vad betyder ordet kroniska?

Enligt uppslagsboken betyder ordet kronisk långvarig och motsatsen är akut. En kronisk sjukdom kan man oftast inte bli frisk från utan behandlingen går ut på att lindra besvären. Men sjukdomen kan vara tidvis återkommande, långvarig eller livslång.

Vilka sjukdomar är kroniska?

De vanligast förekommande kroniska sjukdomarna tillhör grupperna hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancersjukdomar, lungsjukdomar såsom astma, allergi och KOL, psykiska sjukdomar inklusive beroendesjukdomar, neurologiska sjukdomar, muskel- och ledsjukdomar samt långvariga smärttillstånd.” [8] GRUND OCH STRUKTUR FÖR …

Vad är Vävnadsskadesmärta?

Nociceptiv smärta kan man beskriva som vävnadsskadesmärta. Man får en skada, inflammation eller kanske syrebrist i en vävnad och smärtreceptorerna (som heter nocireceptorer) skickar signaler via nervsystemet till hjärnan som gör att vi upplever smärta och obehag.

Share this post