Ny

Vilka olika ritningar finns det?

Vilka olika ritningar finns det?

Exempel på ritningar

  • Situationsplan. Situationsplanen ska vara i skala 1:400 eller 1:500, som visar byggnadens placering och avstånd till tomtgräns (minst tre mått).
  • Planritning. Planritningen ska vara i skala 1:100.
  • Fasadritning.
  • Sektionsritning.
  • Konstruktionsritning.
  • Marksektionsritning.

Vad ska en ritning innehålla?

Fackmannamässiga ritningar Rutan ska innehålla uppgifter: fastighetsbeteckning, ritningstyp (till exempel fasadritning mot väster), skala (i normalfallet 1:100), format ritningen är upprättad i (till exempel A3 eller A1), datum då ritningen upprättades, namn på den som har gjort ritningen.

Vad betyder streckad linje på ritning?

Streckad linje används för saker som är dolda bakom något annat i ritningnen. Det kan till exempel vara en diskmaskin under köksbänken i planritningen. Prickstreckad linje används för saker som är ovanför ritningens plan. Det kan till exempel vara överskåp eller ett takutsprång i en planritning.

Vad är sektion AA?

Ofta är sektionen den ritning som bäst förklarar rummet. Vid en rektangulär byggnad kallas detta för längdsektion. Sektionssnitt A-A Är dragen från punkt A till punkt A. Var snittet är draget markeras i planritningen.

Hur görs Måttsättningar på en Byggnadsritning?

Vanligen utgår måtten på byggnadsritningar från konturer t ex insida alt utsida av väggar. I vissa fall är dock måtten tagna mellan mittpunkter, t ex om från mitten/centrum av en vägg eller pelare. Med hjälp av måttgränslinjerna skall man kunna utläsa detta varifrån måttet utgår.

Vilken storlek har normalt ritningarna på bygget?

Pappersstorlekar för byggnadsritningar A4 (210x297mm) är normal pappersstorlek. Exempel på papper i formatet A4 är skrivblock, brev, utskrift från vanlig skrivare mm. Vanliga dokument och bygghandlingar som inte är ritningar, t ex rumsbeskrivning och teknisk beskrivning, är normalt i formatet A4.

Vad framgår av en ritningsförteckning?

Ritningsförteckningen är en lista över ritningarna som är bra att ha för att hålla koll på. Detta för att alltid ha den senaste versionen av den eller de bygghandlingar som ska följas i arbetet.

Vad är en centrumlinje?

Centrumlinje – centrum på runda föremål och hål ritas ut med en punktstreckad fin linje. En konstruktion är tredimensionell och en ritning är platt. För att kunna visa konstruktionen helt och hållet måste man rita flera bilder som visar hur den ser ut från flera olika håll.

Vad menas med sektion eller snitt?

En sektionsritning visar en genomskärning (snitt) igenom en byggnad och visar golv, bjälklag, tak, skorsten, med mera.

Share this post