Frågor

Vad ar en gudstjanst?

Vad är en gudstjänst?

En rad faktorer har lett till förändringar i gudstjänstens innehåll och utformning under historiens lopp: skiftningar och förändringar i teologi och trosuppfattning (t. ex. reformationen), framväxten av särskilda sedvänjor och institutioner och inte minst de efter tid och plats olikartade kulturella förutsättningarna.

Vad ska en gudstjänst innehålla?

En gudstjänst innehåller vanligen musik och en predikan som utgår från en bibeltext. Vi lyssnar till Bibelns texter därför att vi tror att Gud talar till oss på ett särskilt sätt genom dessa texter.

Hur kan en gudstjänst gå till?

I gudstjänsten sker ett möte mellan Gud och människa. Utifrån Guds löften och de troendes gensvar upprepas en ordning med Guds tilltal och människans svar i tro. Exempel på Guds tilltal kan vara förkunnelsen av Ordet eller instiftelseorden i nattvarden. Församlingen svarar med bön, växelläsning eller lovsång.

Vad menas med att predika?

Predikan (latin praedicare ’utropa’) eller förkunnelse är de tal och anföranden som religiösa lärare håller för att utlägga innehållet i sin tro och vinna anslutning till denna, samt uppmuntra till ett liv i enlighet med den.

Vad är en pastor?

Pastor[redigera | redigera wikitext] En pastor är en präst eller predikant inom flera frikyrkor, som innehar en viss ämbetstitel. I Svenska kyrkan används titeln ibland som synonym till kyrkoherde (formellt försvann den i Kyrkoordningen år 2000) och informellt om präster i allmänhet.

Hur går en gudstjänst till i en moske?

Gudstjänsten. En muslimsk gudstjänst består i huvudsak av att man ber tillsammans. Kvinnorna sitter i en avskild del av moskén och männen samlas i den stora bönesalen. Bönen leds av en imam som är en koranlärd man.

Hur är en gudstjänst uppbyggd?

Gudstjänsten består av tre akter och det är ett sorts teaterdrama som man spelar upp som handlar om Jesus liv. Första akten kallas för förberedelser. Denna handlar om Jesus barndom. Då befinner sig prästen med medhjälpare bakom ikonostasen och förbereder nattvardsbrödet, som är en bulle i två delar.

Hur går en julotta till?

Juldagen inleddes med julotta. Inför julottefärden var det en sed att tända ljus i alla fönster så att vägen till kyrkan lystes upp. Hemfärden från julottan skulle ofta ske så skyndsamt som möjligt, med kappkörning med häst och släde. Den som kom först hem troddes ha bäst lycka med det kommande årets skörd.

Vad är det för skillnad på gudstjänst och mässa?

I västkyrkan är mässa det vanliga ordet för huvudgudstjänsten, i den östkyrkliga liturgin är dess motsvarighet eukaristin. Mässan hänför sig till brödsbrytelsen efter Jesus sista måltid och var gängse redan i den tidiga urkyrkan. Om mässans innebörd är de olika protestantiska samfunden och katolska kyrkan oense.

Varifrån kommer dagens TV gudstjänst?

Varje söndag under året sänder SVT en gudstjänst från någon av landets alla kyrkor. Vi vill återge både den geografiska och ekumeniska bredden i landets kyrkoliv. SVT sänder även muslimska och judiska högtider som ett led i vår mångfaldspolicy. Varför sänder SVT religiösa sammankomster?

Hur går det till när de kristna firar nattvard?

Nattvarden – brödet och vinet blir Jesus kropp och blod I nattvardsgudstjänsten får den kristne genom brödet och vinet delaktighet i Kristus. Nattvarden är en fortsättning på den sista måltid Jesus åt med sina lärjungar. För de kristna blir därför nattvarden ett möte med den korsfäste och uppståndne Jesus.

Share this post