Allmänning

Vad ar en tandborste gjort av?

Vad är en tandborste gjort av?

Tandborstar av nya material Skaften tillverkades av ben eller trä, borsten kunde vara gjord av hästtagel, svinborst eller grävlingshår. Den första tandborsten med celluloidskaft tillverkades 1884.

Hur kommer tandborsten se ut i framtiden?

Colgate lanserar under CES-dagarna i Las Vegas en ny elektrisk tandborste med namnet Colgate Smart Electronic Toothbrush E1, fullproppad med teknik. Förutom att vara kopplad till en IOS-app som ger information om hur vi borstar, ska tandborsten även ha begåvats med artificiell intelligens för ännu bättre borstande.

När började vi borsta tänderna i Sverige?

Genombrott för tandborstning i Sverige först på 1960-talet I Sverige dröjde det in på 1960-talet innan den dagliga tandborstningen slog igenom hos alla grupper i svenska folket. Och än idag behöver vi ständigt påminna och om vikten av munhygien och lära ut rätt borstteknik.

Vem uppfann el tandborsten?

Den första moderna eltandborsten som kallas för ’Broxodent’ uppfanns 1954 i Schweiz av doktor Philippe-Guy Woog (). Hans elektriska tandborstar tillverkades ursprungligen i Schweiz.

Vart tillverkas tandborstar?

Malmöbaserade TePe är ett privatägt företag som sedan 1965 tillverkar tandborstar, interdentalborstar och andra munhygienprodukter. I dag är de Sveriges ledande tillverkare på området men också ett internationellt företag med huvuddelen av försäljningen på export.

Hur många tandborstar säljs i Sverige?

Varje år tillverkas 7 miljarder tandborstar i plast. 34 miljoner av dem säljs i Sverige och kastas oftast i soporna när de är utslitna.

Hur många gånger kan man borsta tänderna?

Borsta dina tänder två gånger om dagen, morgon och kväll. Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i vardera käke. Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag.

När kom den första el tandborsten?

Den elektriska tandborsten uppfanns av Dr Philippe Guy Woog i Schweiz 1938 och och började säljas i större omfattning 1954 av Schweiziska Broxo, senare Broxodent, både i Schweiz och på export. De tidiga eltandborstarna användes naturligtvis för att borsta tänderna men även som ett hjälpmedel för att avhjälpa läspning.

Hur borstade man tänderna förr i tiden?

Under lång tid rengjordes tänderna genom gnuggande mot en träbit eller en tygbit. Babylonier, egyptier rengjorde tänderna genom att gnida dem mot en träbit redan omkring 3 500 år f.Kr. Den första kända tandborsten tillverkades i Kina år 1498 och hade handtag av ben eller bambu och borst av hår från svin.

Vem kom på tandkrämen?

Visste du att det var en svensk tandläkare som var först med att ta fram fluortandkräm? Mannen hette Yngve Ericsson och år 1959 sökte han patent på sin uppfinning i bland annat Sverige och i USA.

Hur såg den första tandborsten ut?

Den första kända tandborsten tillverkades i Kina år 1498 och hade handtag av ben eller bambu och borst av hår från svin. År 1560 kom tandborsten till Frankrike och svinhår ersattes med hästhår eller fjädrar. År 1780 började tandborstar masstillverkas av britten William Addis. Vid den tiden var det svinhår som brukades.

Share this post