Trendig

Vad innebar Transaktionstestet?

Vad innebär Transaktionstestet?

Marknadsföring är otillbörlig om den märkbart påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Detta så kallade ”transaktionstest” har införts i den svenska marknadsföringslagen på grund av ett EU-direktiv.

Vad kan sekretessbeläggas?

Sekretess är beteckningen på information som inte ska lämnas ut och därför inte blir allmänt tillgänglig. Sekretessbelagd uppgift innebär tystnadsplikt för den som har eller har fått befattning om uppgiften. Sekretess kan tillämpas för att skydda stat, företag, myndighet eller privatperson.

Vad är syftet med Offentlighets och sekretesslagen?

Offentlighets- och sekretesslagen innehåller bestämmelser för hur myndigheter ska registrera, lämna ut och hantera allmänna handlingar. Här finns också regler om tystnadsplikt och förbud att lämna ut allmänna handlingar. Att bryta mot tystnadsplikten och sekretesslagen är straffbart.

Vilka är de två viktigaste lagarna inom Marknadsrätten?

Vidare omfattar rättsområdet marknadsföringslagstiftningen och hit hör bland annat marknadsföringslagen och speciallagstiftning, som ser till att marknadsföringen inte är otillbörlig eller inte innehåller väsentlig information som konsumenter behöver få för att kunna fatta ett välgrundat beslut.

Varför behöver vi ha sekretess på vissa uppgifter?

Sekretessen innebär att man inte får berätta något om en patient för någon annan än den som deltar i just denna patients vård. Man får alltså inte diskutera en patients uppgifter med en kollega som inte deltar i patientens vård eller behandling, även om han eller hon i sin tur också har tystnadsplikt.

Vad tror du att konsekvenserna skulle bli om vi inte hade tystnadsplikt och sekretess?

Den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas i domstol, och kan också bli av med sin legitimation. Patientjournaler omfattas också av sekretess och de enda som får läsa din journal är personalen som vårdar dig.

Vad innebär Offentlighets?

Offentlighetsprincipen är en tung grundbult i svensk demokrati och finns reglerad i en av Sveriges grundlagar Tryckfrihetsförordningen. Den ger bland annat allmänhet och media rätten att ta del av allmänna, offentliga handlingar hos myndigheter. Syftet är att ge medborgaren insyn och kontroll i offentliga verksamheter.

Share this post