Trendig

Vilka pedagogiska teorier finns det?

Vilka pedagogiska teorier finns det?

Pedagogiska teorier

  • Pedagogisk psykologi. Pedagogisk psykologi handlar om lärprocessernas och utvecklandets psykologi och tar sin utgångspunkt i kunskap och teorier om hur människor lär och utvecklas, både individuellt och socialt.
  • Pedagogisk sociologi.
  • Pedagogisk filosofi.

Vad är ett pedagogiskt arbetssätt?

Kort beskrivet innebär pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt [PFA], att utgå från varje persons färdigheter och specifika svårigheter, för att skapa förutsättningar till en tillvaro där personens färdigheter används och svårigheter kompenseras.

Vad innebär det egentligen att vara en pedagogisk ledare?

Pedagogiskt ledarskap innebär att leda och ansvara för att den pedagogiska verksamheten håller hög kvalitet idag och ännu högre i morgon. Denna devis rymmer Lärarförbundet Skolledares syn på begreppet pedagogiskt ledarskap.

Vad är viktigt när du använder ett pedagogiskt arbetssätt?

Pedagogiskt arbetssätt För att arbetssättet ska vara pedagogiskt behöver personalen göra tillvaron hanterbar och tydlig. Brukaren ska känna sig delaktig och uppmuntras till att bli självständig utifrån sina egna villkor.

Vad finns det för olika pedagogiska arbetssätt inom grundskolan?

Vi lyssnar på barnen och vi ger dem tid, barnet får prata ”klart”. Vi delar in barnen i mindre grupper, de är oftast språkmatchade utifrån logopedens bedömningar och testresultat. Vi förtydligar, tolkar, upprepar, repeterar och ger barnet förutsägbarhet.

Vad är en didaktisk situation?

Den a-didaktiska situationen anses vara en förut- sättning för att eleverna lär sig något och för att de bär med sig resultaten av lärandet utanför klassrummet och låter resultaten ingå i deras övriga förhållningssätt i livet, alltså i icke-didaktiska situationer.

Hur är man en bra pedagogisk ledare?

Enligt respondenterna kännetecknas ett gott pedagogiskt ledarskap av struktur, tydlighet, ordning, en positiv inlärningssituation, en kommunikativ förmåga, goda ämneskunskaper, varierat metodval och att läraren kan visa med sina personliga egenskaper hur han/hon är som ledare.

Share this post