Populära

Vad menas med brak?

Vad menas med bråk?

Bråk beskriver delar av någon slags helhet eller delar från ett antal föremål. Här är det väldigt viktigt att vi då uppmärksammar att det handlar om delning i exakt lika stora delar. Bråk används för att uttrycka andelar av en kvantitet eller mängd.

Vad kallas det när täljare och nämnare divideras med samma tal som här?

I bråkmultiplikation kan du till och med förkorta tvärs över, och dividera täljaren i det ena talet och nämnaren i det andra talet med samma tal. Vi tar ett exempel där det kan vara användbart. = 1/7 · 3/2 = 3/14.

Vad kommer ordet bråk ifrån?

kommer från det lågtyska ordet brok ’brytning, brott’ som är, precis som det nederländska breuk och polska ułamek, ett översättningslån från latinets fractio, taget från sanskrit (bhinna ’bruten’) via arabiska.

Varför grälar vi?

För många par är gräl en naturlig del av en relation. Ni kommer aldrig kunna vara överens om precis allt, och perioder präglade av stress kan föra med sig bråk och tjafs. Om du och din partner vid upprepade tillfällen bråkar om samma sak, kan ni ha fastnat i en cykel som är svår att bryta sig ur.

Vad är 5 i bråkform?

Sammanfattning

Namn Decimalform Bråkform
En halv 0,5 1/2
En fjärdedel 0,25 1/4
En femtedel 0,2 1/5
En tiondel 0,1 1/10

Hur man adderar bråk?

När vi ska addera två bråktal som har samma nämnare, då skriver vi talet på ett gemensamt bråkstreck och adderar de båda termernas täljare; nämnaren blir densamma som tidigare. På motsvarande sätt gör vi när vi ska subtrahera två bråktal som har samma nämnare.

Vad grälar vi mest om?

Gräl 1: Städning och hushållssysslor Städning och annat hushållsarbete är den vanligaste orsaken till gräl. Det visar såväl olika undersökningar som Maria Farms egna erfarenheter som terapeut. – Det handlar inte bara om vem som gör vad, säger hon, utan också hur det görs.

Share this post