Rekommendationer

Hur yttrar sig add hos vuxna?

Hur yttrar sig add hos vuxna?

Kärnsymtomen hos vuxna med adhd/add är liksom hos barn, svårigheter med uppmärksamhet med eller utan samtidig impulsivitet och överaktivitet. Men uttrycken och konsekvenserna av adhd/add präglas av vad man upplevt under uppväxten, vilka krav och förväntningar man har på sig och hur den aktuella livssituationen ser ut.

Hur vet man att man har en diagnos?

När det gäller diagnos så går det inte riktigt att kolla det på nätet även om symtomen stämmer in. Det kan vara så att man har samma symtom men av olika orsaker, så det behövs att man går igenom livssituation och bakgrund och väger in många olika omständigheter innan man kan ställa diagnos.

Var är ADD?

ADD är en variant av ADHD, utan överaktiviteten. De som har ADD blir ofta blir lätt distraherade och tappar uppmärksamheten, men man är inte överaktiv. Istället kan de ha svårt att komma igång med aktiviteter.

När märks ADD?

För de flesta blir det tydligt redan i den tidiga skolåldern. Det kan vara svårt att behålla fokus och lätt att bli distraherad av annat. Då blir det en större utmaning att genomföra olika uppgifter. Add kan även påverka din förmåga att planera, komma i tid och hålla ordning.

Vad ska man göra till de som har add?

Stöd i sin vardag kan man till exempel få via Socialtjänsten. I kombination med annan sorts hjälp, kan man få medicin som gör det lättare att koncentrera sig, vara still och styra över hur man reagerar. Det kan vara bra att träffa och få stöd av en person som inte är en familjemedlem eller tillhör ens skola eller jobb.

Hur blir man diagnostiserad?

Det är läkare och psykolog. Lärare, arbetsterapeut och kurator kan också vara med. Man tar rätt på hur det fungerar idag för personen och hur det har fungerat tidigare. Man gör många olika tester….Utredningen skall innehålla fyra delar:

  • psykologisk utredning.
  • medicinsk utredning.
  • pedagogisk utredning.
  • social utredning.

Vad räknas som en diagnos?

En diagnos är namnet på en funktionsnedsättning, en sjukdom eller ett tillstånd. Att ställa en diagnos betyder att en läkare konstaterar att en person har ett visst tillstånd, till exempel autism. Varje diagnos beskrivs med så kallade diagnoskriterier.

Hur hantera person med add?

Vad får man inte jobba med om man har add?

Men också ett högt arbetstempo, idérikedom eller superprestationer. – I vissa yrken kan man ha nytta av adhd, men i andra yrken kan störningen orsaka problem. Till exempel lämpar sig inte obehandlad adhd för yrken som innebär större säkerhetsrisker, såsom bygg- eller transportjobb, säger Markku Sainio.

Share this post