Allmänning

Hur lang far en timmerstock vara?

Hur lång får en timmerstock vara?

De vanligaste är standardlängd 3 m (270-330 cm), eller fallande längder 3-5,5 m (290-580 cm). Minsta toppdiameter är 3-5 cm beroende på mottagare och maxdiametern är 70 cm, men det finns specialsortiment med andra dimensioner.

Vad är lövmassaved?

Massaved är rundvirke apterat för tillverkning av pappersmassa. Det är i Sverige främst ved från barrträd (gran och tall) samt björkved som används för detta ändamål. I andra länder förekommer plantageodling av mycket snabbväxande trädslag. Massaved prissätts i kubikmeter fast mått under bark (m³ fub).

Hur länge kan timmer ligga i skogen?

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur länge osågat timmer kan ligga utan att bli förstört. Det beror mycket på framförallt väder och vind. Fint väder är dåligt för stockarna och dåligt väder är bra för stockarna.

Hur länge får virke ligga vid väg?

Ansök om ”tillstånd för enstaka upplag” om du behöver lägga upp virke eller skogsbränsle inom vägområdet för en allmän väg. Ansökan görs via Trafikverkets e-tjänst (se länk) alternativt med pappersblankett. För rundvirke accepteras liggtider på högst 60 dagar, sedan måste en ny anmälan göras till Trafikverket.

Vem köper al timmer?

Kontakta oss innan avverkning Vida Skog köper virkessortiment för leverans till olika industrier. För att vara konkurrenskraftiga behöver vi sortiment med rätt längd, dimension och kvalitet till våra olika industrier. Leveransvirke som matchar våra kunders efterfrågan ger dig som skogsägare bättre betalt.

Vad är en fallande längd?

Fallande längder är ett klassiskt sätt att lägga golv där stenplattorna har samma bredd men varierande (fallande) längder. Det innebär alltså helt enkelt att golvplattorna eller väggplattorna av kalksten eller marmor som du beställer har en och samma bredd men olika längder.

Vad är ett Vänerblock?

I Västsverige säljs en del av det övergrova timret av tall, gran, lärk och ädelgran som Vänerblock för tillverkning av Vänerply i Otterbäcken. Längderna ligger mellan 255 till 520 cm med en toppdiameter på minst 26 cm (topp under bark). Längder under 255 klassas som vrak.

Vad är en Sprötkvist?

Om toppskottet på ett träd skadas kan en eller flera nya toppskott utvecklas parallellt. Vanligtvis konkurrerar en av stammarna ut de andra, som istället bildar så kallade sprötkvistar. Dessa skiljer sig från övriga grenar genom att de är starkt uppåtriktade.

När ska virket vara ute ur skogen?

Virke som avverkats eller skadats före 1 juni måste forslas till skogsindustri eller större virkesterminal senast 1 juli. För gran gäller dessutom att virke som avverkats eller skadats under juni måste forslas bort senast 1 augusti. Gran som avverkats eller skadats under juli måste forslas bort senast 1 september.

När ska timret vara ute ur skogen?

Beslut om att ta bort angripna stående träd Detta ska vara gjort senast den 1 juli. Om angreppet har skett mellan den 1 juni och 15 september får Skogsstyrelsen ange en annan tidpunkt för när åtgärderna ska vara utförda.

Share this post