Populära

Vad hander i kroppen vid diabetes typ 2?

Vad händer i kroppen vid diabetes typ 2?

Det finns ingen fastställd orsak till varför du drabbas av typ 2-diabetes, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Risken att drabbas av typ 2-diabetes ökar om du: Är överviktig eller lider av fetma.

Vad är det som händer i kroppen när man får diabetes?

Cellerna i bukspottkörteln förstörs Vid typ 1-diabetes har kroppens eget immunförsvar angripit cellerna i bukspottkörteln och förstört dem så att de inte längre kan tillverka insulin. Kroppens celler kan inte ta upp blodsockret utan insulin. Då stannar blodsockret kvar i blodet och blodsockernivån ökar.

Vad orsakar lågt blodsocker?

Dessa kan vara en eller flera: Pågående infektion (som till exempel urinvägsinfektion ) Ätit för lite mat.

Varför får jag Blodsockerfall?

Varför får man lågt blodsocker? Lågt blodsocker innebär att du fått brist på bränsle i kroppen. Din hjärna är beroende av socker och därför påverkas ofta medvetandet och psyket när du får så kallat blodsockerfall. Det kan till exempel hända om du inte ätit på länge och kroppen har slut på sitt lagrade socker.

Vad är vanliga symtom på diabetes typ 2?

Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel. Diabetes typ 2 – 1177 Vårdguiden. Till sidans huvudinnehåll.

Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.

Vad är symptomen på diabetes?

Symptomen kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, oro, De flesta människor med diabetes känner igen tecknen när blodsockret är på väg att sjunka för lågt och hinner själva utan dramatik äta något sött så att sockerhalten stiger.

Har man lågt blodsocker under natten?

Lågt blodsocker på natten är ett stort problem hos många diabetespatienter, eftersom man kanske inte hinner vakna. Har man misstanke om lågt blodsocker under natten, till exempel på grund av huvudvärk och dåligt välbefinnande på morgonen, bör man: Tänka på att alkohol, precis som insulin, sänker blodsockret.

Varför får du typ 2-diabetes?

Vid typ 2-diabetes får du ett eller flera av följande symtom: 1 Du blir trött och kraftlös. 2 Du blir mer törstig. 3 Du kissar oftare och större mängder. 4 Du får försämrad syn och ser dimmigt. 5 Du kan få klåda i underlivet.

Share this post