Populära

Hur paverkar fetma lungorna?

Hur påverkar fetma lungorna?

Tio procent av personer med fetma, särskilt bukfetma, lider av så kallad sömnapné, återkommande andningsuppehåll, på natten. Ofta snarkar dessa personer och sover dessutom oroligt. Andningen påverkas också i vaket tillstånd. Bröstkorgsväggen blir stelare; feta personer upp- lever ofta andnöd.

Kan man utveckla fetma av stress?

Fler känner sig stressade, på arbetet och i privatlivet. Samtidigt ökar andelen kraftigt överviktiga runt om i världen. Men det verkar inte vara stressen som orsakar fetman, visar en stor internationell forskningsstudie.

Kan stress motverka viktnedgång?

Får du till en bra sömn så kommer stressnivån gå ner, återhämtningen öka och du har lättare att nå dina hälsomål. Både eftersom det kommer bli lättare att gå ner i vikt men också eftersom hungermekanismen kommer att stabiliseras.

Varför blir man andfådd vid ansträngning?

Andfåddhet. Ett tidigt symtom på försämrad hjärtsvikt är att man lättare blir andfådd vid ansträngning och att andfåddheten inte släpper inom fem minuter i vila. Andfåddhet i vila och som förvärras av liggande ställning, kan bero på att hjärtat pumpar ut blodet sämre i kroppen och att vätska samlas i lungorna.

Vad beror det på att man blir andfådd lätt?

Oftast sitter problemet då i lungorna, som vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), men även en sviktande hjärtfunktion eller en kraftig övervikt ger andfåddhet.

Hur påverkas kroppen av övervikt?

Att ha övervikt eller fetma innebär en ökad risk för att drabbas av olika sjukdomar, till exempel typ 2-diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Fetma ökar också risken för vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och prostatacancer.

Är det bra att bli andfådd?

Andfåddhet är naturligt och något man strävar efter vid ansträngning, eftersom det är ett tecken på att träningen är effektiv. Tumregeln är att andfåddhet går snabbt över efter att ansträngningen upphör.

Share this post