Ny

Vilka ar Didaktikens centrala fragor och vad innebar dessa for en larares verksamhet?

Vilka är Didaktikens centrala frågor och vad innebär dessa för en lärares verksamhet?

Att vara didaktiskt kompetent är att kunna anpassa sin undervisning till den specifika situation – till de elever, till det innehåll, till det klassrum – som man befinner sig i. Didaktik är svaren på frågorna ”Vad?”, ”Varför?” och ”Hur?”.

Vad är ett didaktiskt val?

Didaktik innefattar bland annat att ifrågasätta varför man väljer att lösa något som man gör. Detta innebär att läraren måste både organisera och genomföra sin undervisning och samtidigt ”ställa sig utanför” för att på så sätt fånga sin egen verksamhet (Imsen, 1999).

Vilka är Didaktikens centrala frågor?

De klassiska frågorna inom didaktiken är vad, hur och varför.

  • Till vad-frågan hör vad vi ska undervisa om, alltså innehållet i undervisningen och målet med undervisningen.
  • Varför-frågan syftar på resonemang om varför vi ska välja just detta innehåll och hur elever kan motiveras att lära sig det.

Hur lärare kan använda sig av de didaktiska frågorna i sin undervisning?

De didaktiska frågorna Den handlar om innehållet i undervisningen och målet med lärandet. Den andra frågan varför handlar om att som lärare kunna motivera att just det innehållet ska prioriteras utifrån elevernas kunskaper. Frågan berör även hur vi motiverar eleverna till just det innehållet.

Vad betyder hörförståelse?

Läsförståelse är att förstå det skrivna språket, oavsett vilket läsmedium läsaren använder. Hörförståelse är att förstå det talade språket direkt i talsituationen, avsett vilket medium som används i dialogen.

Varför behövs läsförståelse?

För att kunna argumentera och delta i olika beslutsprocesser krävs både förmåga att kunna uttrycka sig, få andra att lyssna och att kritiskt läsa olika texter. Läsförståelsen påverkar möjligheterna att tillägna sig kunskaper i alla skolämnen genom hela skoltiden.

Share this post