Populära

Vad sager Tandvardslagen?

Vad säger Tandvårdslagen?

En sammanfattning av lagen Med tandvård avses åtgärder för att förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador i munhålan. Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen, och tandvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god tandvård.

Vilka myndigheter reglerar tandvårdens verksamhet?

Myndigheter på tandvårdsområdet – en överblick

  • E-hälsomyndigheten. www.ehalsomyndigheten.se.
  • Folkhälsomyndigheten. www.folkhalsomyndigheten.se.
  • Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
  • Kemikalieinspektionen.
  • Läkemedelsverket.
  • Myndigheten för vårdanalys.
  • Socialstyrelsen.
  • Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU.

Får man ta med sig någon till tandläkaren?

Om du skulle du bli sjuk eller få andra förhinder uppskattar vi om du meddelar oss så snart som möjligt. Då hinner vi erbjuda tiden till någon annan. Uteblir du eller avbokar din tid senare än 24 timmar innan tar vi ut en avgift om du är vuxen och har fyllt 20 år.

Vad innebär varsam tandvård?

Hos oss får du en personligt anpassad behandling som hjälper dig att minska eller få bort din rädsla. Hela teamet har arbetat med extremt tandvårdsrädda människor i många år. I vårt team ingår även psykoterapeut. Vi är vana vid svåra fall och kommer att ta det försiktigt och göra behandlingen i din egen takt.

Vilka skyldigheter har vi inom tandvården enl Tandvårdslagen SFS 1985 125?

tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen, vara lätt tillgänglig, bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, främja goda kontakter mellan patienten och tandvårdspersonalen.

Vem kontrollerar tandläkare?

IVO granskar IVO utövar tillsyn över tandvården. Tillsy- nen innebär enligt patientsäkerhetslagen granskning av att verksamheten och personalen uppfyller krav och mål enligt la- gar och andra föreskrifter. Tillsynen utförs av de sex regionala enheterna i Göteborg, Jönköping, Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.

Får syskon följa med till tandläkaren?

Kom själv till kliniken – ta inte med sällskap Undantaget är besök som gäller barn där en vuxen kan följa med, syskon och andra släktingar får stanna hemma. När det gäller personer med kognitiv funktionsnedsättning eller vuxna personer med behov av assistans, kan en person följa med in på behandlingsrummet.

Måste föräldrar följa med till tandläkaren?

Är du själv orolig kan det vara bra att inte tala så mycket om besöket i förväg, utan bara konstatera att ”nu ska vi gå och räkna dina tänder”. Som förälder eller den som ska följa med barnet till tandläkaren är det bra att vara förberedd på frågor om barnets hälsa och matvanor.

Kan man få lugnande inför tandläkarbesök?

Ibland föreslår tandläkaren en lugnande medicin före tandbehandlingen. Det är för att du inte ska känna ängslan eller oro vid tandbehandlingen. Medicinen hjälper dig också att glömma om behandlingen varit obehaglig. Medicinen ges i form av tabletter diazepam eller mixtur (flytande) midazolam.

Hur förebygga tandvårdsrädsla?

Förebyggande åtgärder mot uppkomst av tandvårdsrädsla hos barn är successiv exponering för det som är nytt under trygga och lugna förhållanden, dvs. att ”skola in” alla barn på ett systematiskt sätt, utifrån ett individanpassat upplägg.

Share this post