Frågor

Vilka djur far man jaga utan licens?

Vilka djur får man jaga utan licens?

33 § Jakt efter älg får ske efter licens av länsstyrelsen och inom ett område som länsstyrelsen har registrerat (licensområde). Jakt efter älg får även ske utan licens inom ett område som länsstyrelsen har registrerat (älgskötselområde).

Får man skjuta utan vapenlicens?

I ett område som inte är detaljplanerat får man skjuta, även utan tillstånd. Om personen har en skjutbana krävs dock tillstånd även utanför detaljplanerat område. Säkerhet väger dock tungt.

Vid jakt på vissa viltslag, bland annat älg, kronvilt och björn får endast kulvapen användas. Vid rådjursjakt är hagelvapen tillåtet, men dessa jagas lika ofta med kulvapen. Vapen som generellt är förbjudna för jakt är helautomatiska vapen, pilbåge och enhandsvapen.

Vilka djur får man skjuta med luftgevär?

Viltarter som är tillåtna att jaga med klass 4-vapen är bland annat: vildkanin, iller, frett, mård, mink, hermelin, vessla, ekorre, lämmel, råtta, mullvad, sork, bisam, mus, havstrut, gråtrut, silltrut, fiskmås, skrattmås, sothöna, ripa, järpe, duva, kråka, råka, skata, kaja, nötskrika, björktrast, koltrast, stare.

Får man skjuta djur utan jägarexamen?

Jägarexamen behövs inte vid uppsiktsjakt, men däremot statligt jaktkort. Undantaget är om du är under 18 år vid jaktårets början. Du slipper betala jaktkortet också så länge du inte har eget vapen.

Får man jaga utan licens?

Jägarexamen ska från och med den 1 januari 1985 avläggas av den som vill ha tillstånd att inneha jaktvapen. Utbildningen innefattar en teoretisk del samt en rad olika praktiska delar. För att få använda och inneha vapen för jaktändamål krävs att man har tagit jägarexamen.

Hur ofta måste man vittja en Slagfälla?

Alla fångstredskap måste vara godkända av Naturvårdsverket och märkas med fällans typbeteckning, ägarens namn och kontaktuppgifter. Levandefällor ska vittjas en gång per dygn (på morgonen), levendefällor för vildsvin, iller, mink, råttor, sorkar och möss ska vittjas minst två gånger per dygn (morgon och kväll).

Får man skjuta med luftgevär på tomten?

Du som är under 18 år får aldrig använda ett luftvapen utan uppsikt av en vuxen person. Det gäller även inom privat område. I särskilda fall kan du få licens för den här typen av vapen. Du som fyllt 18 år får inneha effektbegränsade luft- och fjädervapen utan licens.

Är det olagligt att skjuta fåglar med luftgevär?

Enligt lagen kan man dock inte skjuta djur med luftgevär hursomhelst. Skjuter man ett djur med ett licensfritt luftgevär, så gör man sig förvisso inte skyldig till vapenbrott, däremot jaktbrott. Om man ’fultrimmar’ sitt vapen så att effekten överstiger den lagstadgade gränsen gör man sig även skyldig till vapenbrott.

Får barn skjuta pistol?

Eftersom din son och din svågers dotter är under 15 år, har de inte tillstånd att använda skjutvapen. Det är därför också förbjudet för er vuxna att låna ut vapnet till era barn (3 kap 1 § Vapenlagen).

Share this post