Ny

Vad ingar inte i skilsmassa?

Vad ingår inte i skilsmässa?

Giftorättsgods delas lika under bodelning och skilsmässa Det som inte heller ska delas är särskild och personlig egendom, till exempel kläder. Det som makarna köper, får eller lånar efter brytdagen bodelas inte heller.

Vad kostar en advokat vid skilsmässa?

Anlitar du en advokat kan du i de flesta fall räkna med en kostnad på ett par tusen kronor och uppåt för hjälp med endast själva ansökan om skilsmässa. Kostnaden varierar beroende på var du är bosatt och vilken advokat som du anlitar.

Måste man dela pension vid skilsmässa?

Det föreligger ingen skyldighet för någon av makarna att betala förlorad pension till den andra vid en skilsmässa. Som ovan nämnt ingår som regel inte pension i bodelning och ska därför inte delas lika mellan makarna. Däremot kan en pension beroende av dess utformning i vissa fall ändå ingå vid en bodelning.

Hur fördelas tillgångar vid skilsmässa?

1 § äktenskapsbalken ska en bodelning av makarnas egendom ske när äktenskapet upplöses och någon av parterna begär det. De tillgångar som utgör giftorättsgods och ska fördelas lika mellan markarna enligt 10 kap. 1 § äktenskapsbalken. Finns enskild egendom ska den egendomen inte ingå i makarnas bodelning enligt 7 kap.

Vad är Skevdelningsregeln?

Skevdelningsregeln betyder alltså att man jämkar resultatet av en bodelning till förmån för den mer förmögne maken. Observera att det genom skevdelningsregeln aldrig är möjligt att make med mindre förmögenhet skulle få mer än hälften av den mer förmögne makens egendom.

Vad ska inte ingå i bodelning?

Rättigheter som inte kan överlåtas eller som i annat fall är av personlig art skall inte ingå i bodelning om det skulle strida mot vad som gäller för rättigheten. Dessutom skall pensionsrättigheter, även om de inte är av sådant slag som avses i första meningen, undantas från bodelning.

Kan man få advokat råd gratis?

Vi ska även nämna att du kan få till stånd ett möte med en advokat med en rejäl sänkning av prislappen. Enligt Rättshjälpslagen så har alla svenska medborgare rätt till juridisk rådgivning och till ett fast arvode om 1302 kr per timme.

Vad kostar en advokat tvist?

I en okomplicerad tvist som tas till huvudförhandling brukar ombuds- och rättegångskostnaderna ligga på ca 100 000-150 000 kr. Det bör påpekas att är få processer som kan betecknas som riskfria och den som förlorar får i de flesta fall betala inte bara sina egna utan även motpartens rättegångskostnader.

Är pension enskild egendom?

Allmänna pensionssparanden som t. ex. tjänstepension och pension genom socialförsäkringssystemet ska vara enskild egendom och förbli ena makens egendom. Däremot så är privat pensionsbesparingar som huvudregel giftorättsgods och delas lika mellan makarna i en bodelning.

Vilka pensionsförsäkringar ingår i bodelning?

Privat pensionssparande Huvudregeln är att privatägda pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande ska ingå i bodelning.

Vad händer med tillgångar vid skilsmässa?

Vid en bodelning beräknas först var makes tillgångar och sedan dras skulderna av. Om tillgångarna är fler än skulderna blir makens tillgångar 0 kronor. Tillgångarna kan inte vara på minus eftersom var make ensam ansvarar för sina skulder. När var makes tillgångar har räknats, räknas båda makarnas egendom ihop.

Share this post