Ny

Vad kravs for att en arbetsgivare ska kunna avskeda en anstalld?

Vad krävs för att en arbetsgivare ska kunna avskeda en anställd?

En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning. Mer om saklig grund – skäl för uppsägning. Om du blir uppsagd behåller du löne- och anställningsvillkoren under hela uppsägningstiden, men du måste vara beredd att jobba under uppsägningstiden.

Vad kan man bli uppsagd för?

Avsked gäller utan uppsägningstid Lagen gör skillnad mellan uppsägning och avsked. Ett avsked kan bara ske om du misskött dig grovt, till exempel begått ett brott på arbetsplatsen eller varit grovt illojal mot arbetsgivaren. Anställningen upphör då på dagen, utan uppsägningstid.

Får en chef hota med uppsägning?

För att arbetsgivarens handlande ska utgöra provocerad uppsägning måste det strida mot god sed på arbetsmarknaden eller på annat sätt vara ”otillbörligt”, exempelvis att uppsägningen föranletts av hot om uppsägning. Sådant beteende från arbetsgivarens sida är olagligt.

Hur skriver man uppsägning av avtal?

Så gör du uppsägningen på rätt sätt Hur uppsägningen av ett avtal ska gå till regleras många gånger i själva avtalet, till exempel om det måste sägas upp skriftligen och före ett visst datum. Det bästa är alltid att skicka uppsägningen med rekommenderat brev så att du kan bevisa att mottagaren har fått den.

Vilka sakliga grunder finns det för att säga upp någon?

Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara skriftlig. En uppsägning på grund av personliga skäl ska även föregås av en underrättelse enligt 30 § LAS (”LAS-varning”).

Vilken saklig grund för avskedande finns det?

Avskedande får ske om arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren. Det förekommer i enstaka fall att arbetsgivaren avskedar en arbetstagare. Misshandel på arbetsplatsen, stöld eller förskingring hos arbetsgivaren skulle kunna utgöra grund för avskedande.

Share this post