Frågor

Vad raknas som halvtid?

Vad räknas som halvtid?

Att arbeta deltid betyder att man arbetar till exempel 25, 50 eller 75 procent av en heltidstjänst. Inom vissa branscher, till exempel klädbranschen, är det vanligt att anställa personal på deltidstjänster. Det innebär att även om en person vill börja arbeta mer så är det inte möjligt på just den tjänsten.

Hur många timmar är halvtid per vecka?

Du skriver att det står på ditt anställningsavtal att du arbetar 50 procent. En halvtidstjänst inom Detaljhandelsavtalet i dag är 50 procent av 38,25 timmar i genomsnitt per vecka. Det betyder att din veckoarbetstid är: 50 procent av 38,25 = 19,13 timmar i genomsnitt per vecka.

Hur mycket tjänar man på halvtid?

Formeln innebär att du får lön som motsvarar den andel av månaden som du jobbat. Om du jobbar halva månaden får du halva månadslönen. Du får en fjärdedel av månadslönen om du jobbat en fjärdedel av månaden.

Kan man ha två deltidsanställningar?

Sammanfattningsvis kan sägas att det generellt är okej att ha fler anställningar så länge det inte finns någon konkurrensklausul, arbetstiderna inte krockar samt att en anställning inte skadar förtroendet för den andra arbetsgivaren.

Kan man jobba 50%?

Ja, du kan få a-kassa om du arbetar deltid eller halvtid under arbetslösheten, men det finns vissa regler som ska tillämpas. Arbetar du deltid eller halvtid kan du få ersättning i upp till 60 veckor i kombination med arbete.

När får man börja jobba halvtid?

Att tänka på om du vill arbeta deltid Arbetsgivaren måste godkänna att du går ner i arbetstid. Undantaget är om du har barn som är under 8 år eller som inte gått ut första klass ännu. Då har du lagstadgad rätt att arbeta deltid och gå ner som mest 25%.

Hur många timmar i månaden är deltid?

Eftersom månader är olika långa går det inte att relatera månadsarbetstiden till sysselsättningsgraden och säga att X antal timmar i månaden är motsvarande procent av sysselsättningsgraden. 75 procent är i genomsnitt 30 timmar per vecka enligt formeln 40 timmar x 0,75 = 30 timmar.

Får man jobba halvtid?

Vill du gå ned i arbetstid måste du komma överens om det med din arbetsgivare. Undantaget är om du är småbarnsförälder eller om du studerar – då ger lagen dig rätt att jobba deltid, och då gäller också särskilda regler för socialförsäkringarna och pensionen.

Hur mycket förlorar man på att gå ner i tid?

Hur mycket pensionen påverkas av att gå ner i tid åren innan du går i pension beror på vilken slags pension det gäller och vilket tjänstepensionsavtal du tillhör. På ett ungefär kan man säga att den totala pensionen minskar med cirka fyra till åtta procent om du jobbar halvtid under fyra års tid före pensionering.

Får man jobba i två butiker samtidigt?

Om du är anställd inom två olika branscher om du arbetar för en skobutik och en klädbutik är inte givet, beroende på hur dessa butiker definierar sina branscher och deras utbud skulle dessa butiker kunna anses vara konkurrerande verksamhet.

Vad betyder uttrycksfull?

Se nedan vad uttrycksfull betyder och hur det används på svenska. Uttrycksfull betyder i stort sett samma sak som expressiv.

Är en del på deltid?

Deltid kan bland annat beskrivas som ”kortare arbetstid än heltid (mindre än 40 timmar i veckan)”. Ordet är motsatsen till heltid. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av deltid samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad är inbillning?

Inbillning betyder ungefär detsamma som falsk föreställning.

Vad räknas som heltid?

I arbetsavtalet kan man avtala om hel- eller deltidsarbete. Enligt arbetstidslagen är arbetstiden för en heltidsanställd vid allmän arbetstid högst åtta timmar per dygn och 40 timmar per vecka. Vid periodarbetstid är arbetstiden 120 timmar över en period på tre veckor.

Share this post