Innehållsförteckning
Vad menas med anmälningsskyldighet?
Heter också anmälningsskyldighet. Enligt Socialtjänstlagen har bland annat anställda som arbetar med barn och ungdomar eller inom hälso- och sjukvården skyldighet att genast göra en anmälan till socialnämnden om de får kännedom om något som innebär att socialnämnden behöver ingripa.
Vad krävs för att göra en orosanmälan?
För att göra en orosanmälan behöver du inte ha bevis. Det räcker att du misstänker att det finns ett missförhållande för att din anmälan ska tas på allvar. Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar.
Hur många Orosanmälningar leder till utredning?
FAKTA orosanmälningar 331 000 orosanmälningar gjordes i Sverige 2018. 128 000 av dessa (38 procent) ledde till ett beslut om att en utredning skulle inledas. 180 000 barn kom till socialtjänstens kännedom genom anmälningar, vilket motsvarar 8,3 procent av alla barn i åldern 0-17 år.
Hur länge ligger en orosanmälan kvar?
Enligt 12 kap. 1 § socialtjänstlagen ska uppgifter gallras efter fem år om de faller under de uppgifter som avses i lag om behandling av personuppgifter inom socialtjänsten.
Vad är lex Sarah och vad innebär lagen?
Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som reglerar anställdas m. fl. skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.
Vi råder dig till att fråga din socialsekreterare kring varför de önskar att du ska lämna drogtester. Socialtjänsten kan inte tvinga dig till att lämna drogtester inom ramen för en utredning enligt SoL. Att välja att inte lämna drogtester är inte i sig en anledning till att inleda en utredning enligt LVM.
När kan man få en orosanmälan?
I vilka lägen bör man göra en orosanmälan? Den som misstänker att ett barn far illa ska alltid göra en orosanmälan. Det kan vara att man tror att barnet blir utsatt för fysiskt eller psykiskt våld eller blir eller har blivit vittne till våld i hemmet.
Har socialtjänsten skyldighet att polisanmäla?
I dag finns ingen skyldighet för socialtjänsten att polisanmäla brott som kommer till deras kännedom om det inte är minst tvåårs fängelse i straffskalan. Det betyder att flera fall av t. ex. kvinnomisshandel som socialtjänsten får kännedom om aldrig blir ett ärende hos polisen.