Frågor

Vad ar koparens undersokningsplikt?

Vad är köparens undersökningsplikt?

Den som köper en bostad är ansvarig för att undersöka den mycket noga. Köparen har en så kallad undersökningsplikt. Köparen kan inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel som har missats och som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning. Mäklaren ska informera köparen om undersökningsplikten.

Vad är dolda fel i fastighet?

Ett dolt fel är något som fanns där redan när du köpte bostaden och som du inte kunde upptäcka vid en noggrann besiktning innan köpet. Du ska heller inte ha behövt räkna med felet med tanke på bostadens ålder, skick och konstruktion.

Hur gammal är Sveriges grundlag?

Det har funnits skrivna regler för hur Sverige ska styras sedan 1300-talet. Den första regeringsformen utfärdades 1634. 1809 kom en regeringsform som bland annat slog fast att det skulle finnas en viss maktdelning mellan kungen och riksdagen.

Hur lyder successionsordningen?

Kvinnlig och manlig tronföljd Manliga och kvinnliga avkomlingar i rakt nedstigande led till kung Carl XVI Gustaf har rätt att ärva tronen. Äldre syskon och deras efterkommande har företräde framför yngre syskon och deras efterkommande. Ända fram till 1979 hade Sverige manlig tronföljd.

Hur ser successionsordningen ut i Sverige?

Sverige har sedan 1980 full kognatisk tronföljd, alltså att den äldsta bröstarvingen ärver tronen oberoende av kön. Successionsordningen reglerar att därefter ärver monarkens äldre syskon och äldre syskons barn före yngre syskon och yngre syskons barn, dvs primogenitur.

Vad ingår i dolda fel?

För att ett fel ska räknas som ett dolt fel eller ett fel i bostadsrätt ska det uppfylla följande fyra kriterier:

  • Felet måste ha funnits vid köptillfället.
  • Felet ska inte ha varit upptäckbart.
  • Felet ska inte ha varit förväntat.
  • Felet ska påverka marknadsvärdet.

Vem avgör om det är ett dolt fel?

Vem som kan avgöra om dolt fel föreligger är den som är sakkunnig på området, d.v.s. i regel en besiktningsman. Jag rekommenderar att du begär dokumentation från köparen om det påstådda dolda felet med uttalanden från en sakkunnig (om du inte redan mottagit sådan uppgift).

Share this post