Blogga

Vad menas med att besittningen ger Presumtionsverkan?

Vad menas med att besittningen ger Presumtionsverkan?

Man kan säga som så att besittning ger sken av äganderätt varför besittning av egendom ger presumtionsverkan för äganderätt. Detta betyder att om gäldenären har viss egendom i sin besittning ska gäldenären anses vara ägare om det inte framgår att egendomen tillhör någon annan.

Vad innebär Säkerhetsöverlåtelse?

Säkerhetsöverlåtelse och pantavtal har samma syfte men olikartad form. Det gemensamma syftet är att bereda borgenären säkerhet för att hans gäldenär uppfyller sin förpliktelse. Vid panträtt upplåter gäldenären med bibehållen äganderätt en begränsad sakrätt till säkerhetsobjektet.

Kan man pantsätta lös egendom?

Det är vanligt att sätta egendom i pant som säkerhet för ett lån. En säkerhet kan bestå av panträtt i lös egendom, till exempel en värdepappersdepå, eller i fast egendom. Den som lämnar en pant kallas för pantsättare och den som är innehavare av en pant, vanligtvis långivaren, kallas för panthavare.

Vad är Besittningsrubbning?

Besittningsrubbning sker när någon annan avskär besittningshavaren från sin besittning av saken. Besittningen utgör en presumtion för att den besittningshavare som har besittningen till en sak är den rätte ägaren till saken.

Hur går en Säkerhetsöverlåtelse till?

Ett inte bara för svensk del genom tiderna vanligt förekommande problem har varit hur man ska hantera så kallade säkerhetsöverlåtelser. Sådana nyttjas när en kreditgivare vill ha en säkerhet för den givna krediten, men av någon anledning inte tar gäldenären tillhörig egendom i sin besittning som pant.

Vad krävs att pantsättaren ska göra med pant av lös egendom?

För att giltig pantsättning ska kunna ske av lös egendom krävs att ”tradition” har skett av pantegendomen, handelsbalken 10 kap. 1 § ( här ). Detta innebär, i klarspråk, att den som vill pantsätta lös egendom måste lämna över egendomen till panthavaren.

Share this post